lördag 30 juni 2012

Den största reformen sa trafikministern!


I fredags hade Trafikavdelningen och ministern kallat till möte om nya turlistor och nytänkande för trafikutvecklingen. Jag var inte där men kommunen hade flera representanter på plats. Jag har ännu inte fått del av förslagen till pappers men för Kumlinges del tycks det snarare vara en katastrof än en lyckad trafikreform. Att det är lätt att ta bort en linje som i teorin ser överflödig ut var väntat, men de jag undrar är om man verkligen har gjort konsekvensanalyser! 
Att inte ha en tvärgåendetrafik kommer försvåra på många sätt. Det kommer att så gott som omöjliggöra samarbete mellan ungdomar, ja samarbete mellan skärgårdskommunerna kommer verkligen försvåras, någor som jag vurmat för i alla år sedan jag flyttade hit för drygt 20 år sedan. Det omöjliggöra också idén att dra och utveckla skärgårdens ringväg till Åboland via åländska skärgården. Det kräver också nya vägar för färskvarutransporter där kylkedjor och annat antagligen kommer kräva stora investeringar. Ja listan kommer att kunna göras lång.
För Kumlinges del har vi tappat många arbetsplatser bara den senaste tiden: Ålandsbanken stängde, församling har slagits ihop, två färjor Doppingen och Ejdern har lagt på entreprenad. Det handlar om ett 10 tal arbetsplatser för en befolkning på 360. Några av arbetsplatserna på färjorna kanske finns kvar på et eller annat sätt, men min bild är att det inte är en långsiktig lösning att ge entreprenad åt företag som aldrig sysslat med färjtrafik… Utöver tappade arbetsplatser har vi två två familjer med barn som väljer att flytta för att kvinnorna fått arbeten på andra ställen… 
Vi behöver utlokaliserade arbetsplatser och en näringslivsutvecklare som arbetar med att utveckla de befintliga företagen och skapar attraktiva paket som lyfter fram de möjligheter företag har att förlägga verksamhet hit, men det och kräver bra och välfungerande trafik. Vill inte vara negativ till nytänkande, men i en kommun som redan har stora problem är inte detta förslag det som behövs.
Jag förstår att ekonomin gör detta med trafiken till en svår fråga, men när man pratar med de Åboländska grannarna så lägger de aldrig kraft på att strida för sin trafik för den är aldrig hotad… vi lägger dagar och veckor på att vara konstruktiva, men till vilken nytta?
Trafiken har vanskötts i många år, men att ta fram förslag utan att var i dialog med brukarna hur kan man ens göra det?
I Kumlinge har vi hela tiden försökt att vara konstruktiva men det har aldrig lönat sig så vi måste nog byta taktik, en välfungerande trafik är en överlevnadsfråga för oss som vill bo och leva på Kumlinge och tvärgående har som kollegan Sven Sjöberg skriver på Facebook, "gjort det omöjliga möjligt". Det gäller mitt jobb jag har kunnat resa och komma, det är obekvämt men har gått, mitt företag var ett av de som omsatta mest i Kumlinge 2011, men frågan om det kan vara kvar 2013, såsom det ser ut nu är det tveksamt. En massa sådana små detaljer som inte syns i statistiken har gjort det något sånär möjligt att leva och bo här, trots att Kumlinge idag ligger lite ostrategiskt placerat. Långt åt alla håll.

onsdag 27 juni 2012

Kvinnor, krig och fred


Jag har haft två mycket spännande veckor, första ABF Sveriges 100 års jubileum med många intressant seminarier och möten. Sen EUs Youth in action programs Coachutbildning i Rumänien och nu senast en kvällen spännande samtal med ledamöter från Feministakademin och kvällen efter premiären för Visor i mormors trädgård. Efter denna hektiska vår och slutspurten nu i juni finns ett stort behov av att sortera papper samla ihop erfarenheter, idéer och papper och inte minst vila.


Men som vanligt är det mycket nytt på gång och bland annat laddar jag för Islands of peace i aug och läser på om "kvinnor krig och fred". Kvinnorna är samhällets grundpelare på många sätt och det är därför de blir attackerade torts att de många gånger inte är en del av de stridande parterna. Att förgöra dem är ett billigt och snabbt sätt att knäcka hela samhällen. En utstuderad grymhet som både rebellgrupper och nationella styrkor använder sig av alltmer. En metod som inte får några konsekvenser. Marika Griehsel filmare.Våldtäkt i krig är som att bli dödad utan att dö, ett värre öde kan någon knappast drabbas av, den värsta kränkning en människa kan råka utför, Marika Griehsel som följt flera konflikter. När Margot Wallström fick jobbet som FN:s första sändebud i mot sexuellt våld i krig och konflikt innebar det för första gången att det finns en person i internationell maktställning som synliggjorde och satte press, så dessa brott mot mänskligheten kan straffas och därmed stoppas.

En annan aspekt på kvinnor krign och fred är att kvinnor lyser med sin frånvaro vid världens förhandlingsbord. Trots att när kvinnor och andra representanter från civilsamhället deltar i fredsförhandlingarna ökar fredsavtalens chans att hålla, enligt en studie från University of Massachusetts-Boston. FN har aldrig haft en kvinna som chefsmedlare, 2,5 procent av undertecknarna av fredsavtal i 24 olika fredsförhandlingar sedan 1992 var kvinnor och 3,2 procent av chefsmedlarna för dessa fredsavtal var kvinnor. Genusperspektiv i fredsavtal, exempelvis deklarationer om våld mot kvinnor, våldtäkt som vapen, lika rätt till humanitär hjälp, kvinnors roll i konfliktförebyggandet etc. (SvD 6/5)Kvinnor och genus omnämns bara i 16 procent av 585 fredsavtal som undertecknats mellan 1999 och 2010. (FN:s kvinnoogan UN Women)

På festivalen kommer Feministakademin, ABF-Åland i samarbete med Kvinna till Kvinna att visa filmen Wallströms resolution och diskutera frågan.

lördag 9 juni 2012

Självstyrelsefirande


Idag har jag och döttrarna varit i Mariehamn de som gjorde att vi valde att stanna var att jag ska skulle få medalj Ålandssjälvstyrelses 75 -års jubileumsmedalj och utdelningen skulle vara på Alandica Kultur- och Kongresshus kl. 15. Det gjorde att vi hann hälsa på på Ålandsfredsinstituts 20 år jubilerande innan. De var tyvärr kallt och ruggigt, men vi lyssnade på ordförande Barbro Sundbacks festtal och tog del av firandet.
Sen värmde vi upp oss på ABFs kansli och tog en sväng förbi Ålandsradio som firade 50 år för kaffe och tårta.
Sen var det då medalj utdelning till en hel hög personer från olika områden i samhället, det vare en erkänsla för framgångsrik verksamhet till gagn för landskapet Åland. Lantrådet lyfte speciellt fram mitt engagemang, för ungdomar, SKUNK, tjejgruppsmetoden och politiken i Kumlinge.
Intressant var att lyssna på Lantrådets tal där hon lyfte fram Ålands styrka och unikhet i sin litenhet med den stora mångfald som finns. Att sen få ta del av alla olika områden och personer som lyftes fram var väldigt intressant. 
Härligt också att man faktiskt hade en jämn könsbalans på de som fick medaljer. 
NU är vi på väg hem till Kumlinge för en trevlig kväll hemma.