onsdag 31 augusti 2011

ABF-Åland


Igår hade vi styrelsemöte med ABF-Åland det är verkligen kul att möta styrelsen och stämma av, reflektera och utveckla bildningsförbundets verksamhet.
Men det behövs verkligen kunskap här på Åland om bildning och om vad ett bildningsförbund är och kan användas till.
En organisation kan genom att vara medlem i ett bildningsförbund få hjälp med föreläsare, pedagogiskt upplägg av en kurs eller tillställning, material och mycket annat. Den kan också få tips om möjliga samarbeten med andra organisationer som vill samma sak, dessutom bli bildningsförbundet en kontaktyta för att nå ut med de arrangemang man gör i föreningen.
Några tankar om bildning:

Bildning är ett av de där begreppen, liksom demokrati och frihet – som är positiva men som är svåra att precisera.

Bildning kan fås genom studier och reflektion och kan ses som en del i att utveckla sin personlighet på ett mångsidigt sätt. Att vara bildad är att ha aktiva värderingar som John Steinberg kallar det, alltså att man övervägt och reflekterat innan man skaffat sig en åsikt.

Men bildning tangerar också de här med att förverkliga sig själv, men räcker det? Att bli bildad har att göra med att växa som människa, men också som medmänniska.

Att vara utbildad behöver inte betyda att personen är bildad och hög utbildning är ingen garant för bildning.

Bildning är delvis att du vet sådant som "man ska veta" – men det är också en process som fortsätter hela livet. En förmåga att förstå och kunna analysera samhället, människor och kunskap. Bildning är att våga öppna dörrar. Att ständigt vara nyfiken på det som är annorlunda. Men också att kunna använda de man lär sig i vardagslivet.





måndag 29 augusti 2011

Kill- och tjejgrupper seminarium i Lettland

Hemma på kontoret igen efter möten i Sverige och den seminarium för åländska och lettiska tjej- och killgruppsledare i Riga. Ett bra gäng som gjort denna del av Ålands Fredsinstitutet och Marthas projekt framgångsrikt. Jag är som utbildare i projektet imponerade av de som utvecklats. En handbok i kill- och tjejgrupper med ett tydligt genusperspektiv kommer i slutet av september och en forskningsrapport i slutet av oktober sen är det slutkonferens i december.
Under seminariet gjorde ledargruppen studiebesök på Mathacentret och organisationen Ungdom mot Aids.




lördag 20 augusti 2011

Arbete mot droger kan göras på flera sätt!


Flera politiker är engagerade i drogförebyggande arbete, det är jätte bra och tur för det behövs verkligen motkrafter.
Jag har sedan 20 års åldern aktivt engagerat mig i arbetat mot droger. Varit aktiv i Ungdomsen Nykterhets förbund i tidiga år, valt att gå på folkhögskola där man i solidaritetens namn verkligen höll på nykterheten, engagerat mig i Hassela rörelsens förebyggande arbete, praktiserat på olika behandlingshem för vuxna och unga och lärt mig en hel del. Det var inte en slump att jag blev värvad till Åland 1985 för att starta Fältarna : ).
Idag jobbar jag inte speciellt med de förebyggande eller motverkande perspektivet som ju båda tyvärr fortfarande är viktiga (polis, social, fältare, Power club, Föräldrar på stan och andra organisationer).

Idag arbetar jag främst främjande och har mitt fokus på att stödja människor som vill engagera sig för något de brinner för och skapa drogfria arrangemang och aktiviteter. Vi behöver mycket fler sådana för både unga och gamla. Senast hade jag förmånen att vara en del i arbetet med Windjammers Ball där t ex 400 vuxna dansade, tittade och lyssnade helt nyktra en lördagskväll. Jag har backat upp ungdomsfilmgänget Sx2 två filmprojekt där ungdomar själva arrangerat film läger utan en droppe alkohol, jag har förmånen att arbeta några timmar i månaden med SKUNK vars alla arrangemang och aktiviteter alltid varit helt drogfria.
Vi behöver fler alkoholfria och drogfria arenor. Önskemålen och kraven på att en riktigt bra festligaktivitet kräver möjligheten till en plastmugg öl eller ett glas vin är starka. Idag tycks en arrangör se det som en viktig del i att lyckas med sitt arrangemang. Vi behöver jobba för en attityd svängning hos både myndigheter, föreningar och oss medborgare. Alla behöver se över och ta sig en funderare över vilka budskap man ger: Ska de vara så att riktiga fester kräver alkohol eller? Blir fotbollsupplevelsen eller konserten bättre för att man kan dricka alkohol? Hur kul är det för den som är nykter när stora delar av omgivningen är berusade? Får man verkligen roligare om man dricker sig full eller berusar sig? I vilka sammanhang ska vi vara solidariska och undvika alkohol så att även de som alkoholister, "smygalkoholister" eller nyktra alkoholister känner att det är ok att inte dricka eller att de under 18 år kan vara med på samma villkor som övriga.
Sånna här frågor vill jag få upp på den politiska agendan.

fredag 19 augusti 2011

Fattigdom och desperationens vrål!

Susanna Alakoski skrev i Aftonbladet för några dagar sedan. "Det vi hör i London är fattigdomens vrål. Ser London­kravallerna som självskadebeteende. Varför är människan så desperat att hon tuttar fyr på sin egen stad? ­Borde vara den givna frågan. I stället ropar vi ”polis, polis!”
Visst finns det många delar i det som hänt i London och andra städer, men fattigdom skapar är ett socialt klimat med hopplöshet, hat och destruktivitet.
Vi som tagit oss ur fattigdom eller fötts med goda resurser måste ta ansvar. Jag tror på ett solidariskt samhälle som aktivt jobbar med att klyftorna inte blir så stora och att alla unga ges chansen att om och om igen våga drömma och ges förutsättningar att förverkliga någon av sina drömmar. Det betyder inte att man ska servera och producera aktiviteter, utan att vi måste möte alla unga där dom är och skapa tillit och förutsättningar. Alla unga behöver bli sedda för dem de är (inte eventuellt "dumma"
saker de gjort) vuxna måste se, bekräfta och ha roligt tillsammans med unga. Det är enda sättet att slippa desperata unga som förstör eget och andras liv. Att satsa på ett modernt ungdomsarbete som ser unga som resurser, att se till att unga inte behöver växa upp i fattigdom är hållbar utveckling.

torsdag 18 augusti 2011

Valrörelsen är igång!


Den 16 oktober är det val. Jag ställer upp i lagtingsvalet och i kommunalvalet. Har inte kunnat vara med så mycket i valarbete och kommer att ha lite dåligt med tid framöver då jobbet kräver en hel del både på helger och vardagar de närmsta månaderna. I Kumlinge verkar det som att det bästa är att alla kandidater ställer upp på samma lista. I lagtinget är det förstås Socialdemokraterna som är min grupp. Där har jag många duktiga kamrater som gör goda insatser. Med glädje såg jag starten i valstugan.

tisdag 16 augusti 2011

Windjammers Ball en succe.


Fantastisk helg Windjammers Ball blev en succé på alla sätt. Hundratals nyktra människor dansade i tredagar. Högklassig musik, högklassiga danslärare och ett mycket välorganiserat arrangemang. Som studieledare på ABF-Åland som tillsammans med arbetsgruppen för Windjammers Balls arbetsgrupp Daniel och Sofia är jag oerhört imponerade av arbetsgruppen och alla andra inblandades insats. Nu ramlar hyllningar och beröm in på Facebook och snart kommer vi ha en massa bilder och filmer att minnas till. Mitt andra engagemang i detta läger var att via SKUNK tillsammans med Sissel och Sara ta ansvaret för VIF (Very Important Food) mat för volontärer, artister och lärare. Vi lyckades väl med vårt uppdrag, god mat skapade trevlig gemenskap och nöjda människor. Ingen hade problem med att tillgången på öl, vin och sprit var noll under arrangemanget

Igår fick ABF-Åland ett mail från den person som arbetet som fotograf under arrangemanget Det värmde: Thanks so much for all the (I'm sure very considerable) work you have done in helping to organise the Windjammers Ball this year. The event was obviously a huge success and I wanted to say that it was one of the best organised and most generally delightful dance weekends I have ever had the privilege to attend - and also one of the most picturesque I have had the opportunity to photograph. I'm sure I speak on behalf of everyone who was there when I say that I am hoping that it will be run again next year! Thanks, Christopher Allen London, UK

och på bloggen skriver musikern och dansaren Mixas Aurimas Petrevicius:
Windjammers Ball was a Blast! I would never believe it if I were not there by myself. And just to think- they built that lindy scene in ONE tiny year! That scene will explode next year! Thank You for bringing rhythm junkies there! With love from Vilnius

Något att leva länge på.
Nedan en film från Ålands radio med några av de medverkande. Håll till godo, de kommer mer framöver.


måndag 8 augusti 2011

Grekerna är Europas mest hårt arbetande och lägst betalda folk


I en viktig artikel i DN skriver Kajsa Ekis Ekman. "Hur skulle vi känna om allt vi ägde såldes för att betala tillbaka lån vi aldrig sett röken av? Om våra löner halverades och pengarna gick direkt till utländska banker? Och om vi, när vi förberedde oss för att leva på existensminimum, till råga på allt kallades lata och bortskämda? Om man sätter sig in i detta kan man få en aning om hur det känns att vara grek just nu." Hon lyfter fram fakta från Eurostat, EU:s statistikkontor som visar att grekerna arbetar mest i Europa – 42 timmar i veckan har en medelinkomsten på 803 euro och att den faktiska pensionsåldern inte är 40 år, som Anders Borg påstår, utan 61,4 år. Grekerna är Europas mest hårt arbetande och lägst betalda folk. Kajsa gör det som jag anser att media ska göra rapportera och komplicera inte ropa med i den allmänna mobbens kör. Läs artikeln och förstå varför unga greker är förbannade med all rätt.

söndag 7 augusti 2011

Sommar, vänner och jobb!



En intensiv men avslappnad vecka med vänner, har just avslutats det är verkligen roligt att de kommer och stannar några dagar, man hinner på ett helt annat sätt umgås. Tiden fylls med utflykter, bokläsande, tupplurar, god mat, lekar, snack och samtal om både det ena och de andra.
På måndag börjar jag jobba, men sommaren har tyvärr fyllt av få dagar utan några timmars jobb, det beror både på att jag är egen företagare och ju inte har någon som tar hand om det som rullar på och på att ABFs tre stora projekt genomförs under sommaren vilket fått konsekvenser som med facit i hand tagit mycket tid även om arbetsgrupperna gjort och gör de stora jobbet. Måste planera bättre nästa sommar.
Nu är det mindre en 1 vecka till Windjammers ball vilket verkar bli ett fantastiskt arrangemang.