lördag 26 februari 2011

Olof Palme

På måndag är det 25 år sedan Olof Palme mördades. På Åland skapade man Olof Palmes minnesfond för att hedra hans minne. Fonden delar ut stipendier till föreningar och enskilda för projekt och insatser inom biståndsarbete, fredsfostran och fredsforskning samt humanitära insatser.
I år blir det ingen utdelning, men insatser för att få fler att sätta in pengar på fonden när de vill uppvakta någon eller göra en kondoleans ska ABF-Åland som sköter om fonden göra.

Tittade på delar av webbsändning av Olof Palmes centrets seminarium igår i ABF-huset i Stockholm "Om Olof Palmes gärning", man blir så stärkt av Palmes ideologiska botten och hans självklara solidariska internationella perspektiv.
I ett tal förklarar Palme varför han är ”demokratisk socialist” på ett tydligt och klart sätt, det känns lika viktigt idag som då. Lyssna på honom.


Seminariet kommer att kunna ses i efterhand på ABFplay.

De har kommit flera böcker om Olof Palme, Göran Greider har skrivit boken Ingen kommer undan Olof Palme som verkar väldigt intressant. Ska försöka hinna läsa den.

Latin Kings gjorde en fin version av ett av Palmes tal. Lyssna, titta och njut.

torsdag 24 februari 2011

Anonyma mess och kommentarer gynnar inte utveckling och demokrati!

På Facebook har en diskussion förts efter att Katrin Sjögren skrev ett inlägg: om att hon ägnat en timme åt att skriva svar på Ålandstidningens hemsida och att kommentarerna gör att man bli mörkrädd när man läser där.
Jag har själv funderar mycket på detta, jag är bloggare, Facebookare, Twittrar och insändarskribent och tror på öppenhet. Men jag undviker att läsa kommentarerna i lokaltidningarna och i hög grad messa spalterna. Jag blir bara sorgsen och trött, kommentarerna är i så hög grad destruktiva att jag vill lägga min tid på annat. Jag möter inte liknande attacker som de i lokaltidningarna i de andra medierna. Man undrar ju vad anonymiteten och lokaltidningarna i kombination väcker hos en del människor.
Att alla åsikter ska få komma fram är viktigt, men anonymt hat och pysande tror jag faktiskt inte gynnar någon, inte en de som uttrycker det. De kan däremot uppmuntra och elda under okunskap. mobbing och trakasserier. Hatet och pysandet tystar andra och leder inte till utveckling utan bara självgodhet och känslor av att ha rätt att ställa sig över andra utan att ta ansvar för de man säger och de problem som ventileras. Det verkar dessutom som att de är några få självutnämnda destruktiva gnällare som tar mycket plats och sätter tonen där.
De värsta är att jag tror att den sortens kommentarer inte gynnar debatt och demokrati utan tvärtom
riskerar att tysta folk.
Det är verkligen en svår balans, nog kan jag se att man i dessa brus kan fånga upp en del väsentligt. Men anonymitetens tyckande om hur andra borde göra vara och tänka, den tycker jag att vi borde begränsa.
Bara i undantagsfall borde anonymiteten tillåtas.


måndag 21 februari 2011

Ännu en kränkning!

I veckan friade Hovrätten i Sverige de män som stått åtalade för våldtäkt mot barn i kopplerihärvan mot en 14-årig förståndshandikappad flicka i Malmö.

De frias alltså mot våldtäkt mot barn - trots att flera av männen har erkänt att de har haft sex med henne
Hovrätten menar att det inte går att bevisa att flickan har blivit tillräckligt kränkt.

De friande domarna innebär också att den 14-åriga flickan blir utan skadestånd. Det utnyttjande som hon utsatts för genom 18-åringens koppleri bedöms inte ha varit en tillräckligt allvarlig
De finns flera delar i domen som provocerar, synen på barn, synen på förståndshandikapp men också synen på att utnyttja någon som inte klarar av att säga nej?
Både och Sverige måste ha ny sexualbrottslag, men också jämställdhetsutbildade folk i domstolarna.
Skriv under namninsamlingen för ny lag i Finland.

lördag 19 februari 2011

Isen

Isen är märklig och ibland svår att förstå, ena stunden är det direkt farligt att ge sig ut på den, andra stunden är det tryggt att fara med bil bara man håller sig till anvisade vägar och håller 30 km. I helgen var det riktigt bra isvägar här. De öppnar möjligheter för många att ta sig till och från skärgården. Men det bygger på massor av ideellt arbete av skärgårdsbor som som undersöker, plogar, fixar upp och nedfarter, märker ut och mycket annat.
Idag och igår hade vi stor glädje av vägarna, då döttrarna smidigt kunde komma både hem till Kumlinge och tillbaks till Sverige för studier. Resandet kräver som vanligt mycket logistik och folk som kan skjutsa, men vi slapp oron för sen färja och buss som gått och de fick en fin färd över isen. Tack alla som gjorde resan möjligt.





Man borde i samråd göra aktiva prioriteringar med konsekvensanalyser!



Hur tänker dom när dom gör sina prioriteringar i Mariehamn?
Läser med förundran i Ålandstidningen om att föreningarna i Bergskyddet ska tvingas betala marknadshyror för sina lokaler. Hyran höjs med 900 procent. "Det är jättetråkigt, men tyvärr är pengarna slut", säger ordförande i Fritidsnämnden.
I bergsskyddet huserar Mariehamns Strategispelsklubb med Igge Holmberg som eldsjäl för Hammaren och Penseln. I Bergskyddet finns också kamsportklubben Ogawa och Bågskyttarna, viktiga verksamheter.
Att föreningar ska behöva betala marknadsmässiga hyror till staden blir märkligt, tror inte att idrottsföreningarna står inför samma situation
Jag tror att Mariehamnstad skulle behöva ta ett helhetsgrepp och fundera över vad som är kärnverksamhet, vad som är kvalitetsverksamhet och sedan göra aktiva prioriteringar för hur pengar för ungas fritidsverksamhet ska fördelas.
Man borde gå igenom alla verksamheter, diskuterar med styrelser och engagerad och tillsammans fundera på hur staden på bästa sätt kan erbjuda barn och ungdomar en mångsidig verksamhet med kvalitet.
Nu verkar det som att det är osthyvelsprincipen som gäller, den är nästan aldrig bra.

söndag 13 februari 2011

Skärgården en livkraftig byggd med goda förutsättningar!


Man blir kallad gnällig när man klagar på hur landskapsregeringen behandlar skärgården. På tisdag ska de tydligen fattas beslut om de dom kallar för isturlistor, men som borde kallas sparturlistor. Gnällig är man bara om man inte får gehör och kan påverka sin situation. Gnällig kan andra kalla en som inte är drabbade. Hur ska man kunna planera jobb och arrangemang när de som har makten från en dag till en annan förändrar hela förutsättningarna för resandet? Hur ska man få jobb och familjeliv att fungera?
Vi kämpar verkligen med att att skapa ett bra ställe att bo, arbeta och leva på. Jobbar aktivt med att få folk att hitta hit och vilja bo här. Men det är ju hopplöst när vi inte kan ha någon framförhållning.
I många av familjerna här så pendlar åtminstone en av de som står för inkomsterna, många av våra småföretagare här, säljer tjänster och reser kontinuerligt för att möta kunder.

Skärgården en livkraftig byggd med goda förutsättningar på många sätt de kan man se om man granskar statistik och pratar med folk, men att om och om igen stryper trafiken i besparingsiver är det direkt destruktivt. Såg på regeringens hemsida att man söker en näringlivsutvecklare med betoning på besöksnäringarna och skärgården. De låter ju jätte bra, men om man stramar åt i grundförutsättningarna är det ju bortkastade pengar.

Men det finns ljuspunkter:
Om jag har förstått ÅSUBs (Ålands statistik och utredningbyrå), i utredningen Näringsliv och företagande i skärgården 2010 rätt, så har vi verkligen en byggd att vara stolta över och bygga vidare på.
* Skärgården har en mycket högre självförsörjningsgrad än resten av Åland, färre är anställda av privat sektor (skärgården 28,9 % fasta Åland 39,9 %) och i offentlig sektor ligger vi bara något över fasta Åland (skärgården 30,9 % fasta 28,4%). Folk fixar sina jobb själva och lever på det!
* Skärgården har en högre andel egna företagare än resten av Åland (31,2 % skärgård 11,0 % fasta Åland).
* Skärgården har en högre andel kvinnliga företagare än resten av Åland.
* Primärnäringarna är fortfarande viktigare sysselsättningen i skärgården (drygt 13 % av de sysselsatta) jämfört med övriga Åland (knappt 5 % av de sysselsatta).
* Lägre arbetslöshet i skärgården 1,9 % än på fasta Åland 2,7 %.
* Visst har skärgården tappat befolkning den senaste hundra åren, men den kraftigaste minskningen skedde mellan åren 1940 och 1970, efter det har minskningen varit måttligare. Undantaget är Vårdö som har ökat sin befolkning något de senaste 20 åren. De bekräftar för mig hur viktigt det är med en väl fungerande infrastruktur och trafik. Befolkningsminskningen är problematisk men inte dramatisk.
* Antalet nystartade företag är ungefär lika i skärgården och på fasta Åland men antalet nedlagda är färre i skärgården. Skärgårdsbefolkningen startar företag, de tyder på framtidstro.
* Stor utpendling till jobb på hela Åland, men drygt 1 % fler arbetande pendlar ut från sin kommun på fasta Åland jämfört med skärgården. I skärgården arbetar 47% av de arbetande utanför sin hemkommun och behöver därmed goda kommunikationer.

Med den här vetskapen som Landskapsregeringen har, borde de verkligen ta sig en funderar över sina prioriteringar. Skärgården har varit viktig och är viktig! Ta in kunskapen och våga skapa förutsättningar, istället för att huka och hyvla i våra grundförutsättningar.
Vi har en fantastisk och välutvecklad trafik, vi har kompetent personal, ta vara på den!

Se filmen om Kumlinge, varför vi vill bo här och varför vi tycker att man ska flytta hit!

onsdag 9 februari 2011

Yttrandefrihet


Funderar över yttrande frihet. Efter att folk berättat att jag i Ålandstidningen utpekats som gnällig i kommentarerna efter min insändare om isturlistor. Valde jag att gå in och titta, jag brukar av princip inte läsa messa spalter och kommentarer då de är anonyma och ofta bara är ogenomtänkt tyckande. Men efter att ha gjort ett undantag så blir jag också oroade. Att tidningen ger folk utrymme att anonymt hoppa på folk, insinuera ja faktiskt kränka grupper av människor, är inte att gynna yttrandefriheten och demokratin, utan tvärtom. De riskerar att tysta folk! Jag tystnar inte, men risken är stor att många andra gör det.

torsdag 3 februari 2011

Nu blev isturlista ett sätt att spara.

Blev så arg häromdagen när meddelande från trafikavdelningen kom. Skrev en insändare till våra lokaltidningar:
Vi som varit oroliga för att isläget i skärgården ska medföra att isturlistor måste införas har kunnat konstatera att isen så långt inte medfört några större problem.
Vårt största problem tycks däremot vara trafikavdelningen, trafikministern och landskapregeringen som inte är beredda att strida för vår rätt att leva och bo i skärgården.
Nu definierar man om begreppet isturlista som tidigare var något man införde när isläget skapade hinder som krävde andra turlistor. Nu förändras turlistorna om isläget medför kostnadsökningar för verksamheten. Man kallar det för isturlista när det istället är en sparutlista. Alltså man förändrar synen på vad en isturlista är. Trafikavdelningen skriver: ”Vi har nu tagit fram nya förslag till isturlistor för samtliga linjer inom skärgårdstrafiken för att minska kostnaderna under perioden med isläge och klara av lagting uppställda budgetmål. ”
Betyder det att man nu också kommer att ploga varannan dag på fasta Åland för att inte denna kostnad ska spräcka lagtingets uppställda budgetmål? Man skyller alltså på lagtinget istället för att ta strid för skärgårdens rätt att ha en fungerande service. Att naturens krafter ibland sätter stopp får vi alla acceptera, men att Ålands som är ett av de rikaste områden i världen inte har råd att prioritera en levande skärgård är oacceptabelt.
Jag ser denna mandatperiod som den då majoritetspartierna tog ställning för en nedmontering av skärgården, att den delen av Åland som inte byggts ihop med broar eller vägbanker inte längre ska ingå i begreppet hela Åland ska leva. Vi som bor här ute lägger mycket av vår tid och kraft på att strida för de som är självklart för resten av de boende på Åland en basservice. Vi vill jobba med utveckling, vi vill kunna bo kvar, men de som sitter på makten verkar tycka att vi ska flytta härifrån. De visar åtgärd efter åtgärd.