onsdag 30 juni 2010

Sommar




Under sommaren får bloggen sparsamt med inlägg, inte för att det inte finns saker att skriva om utan för att tiden inte räcker till. Jag har fortfarande en hel del jobb som ligger och väntar och samtidigt borde jag ha en ordentlig semester. Det har varit ett mycket hektiskt år med nya jobbet på ABF och fullt upp i firman med både nya och gamla projekt. Just nu är det två spännande projekt som mer akut kräver lite stöd, dels ABFs ungdomsfilmprojekt Fåglarna tittar på oss. Ett ungdomsgäng på fyra mellan 14-17 år som jag hjälpt att ragga pengar och som faktiskt fått ihop över 20000 € till det. De ska samla ett gäng ungdomar och göra en spel film i sommar. Utöver själva jobbet med filmandet så finns allt praktiskt och logistiskt som ska fungera. Jag är imponerad över deras ambition och engagemang. De andra är SKUNKs hantverkcirkus en gäng ungdomar 17-20 år som ska resa runt med hantverks workshops under 10 dagar. De har också fått ihop en ansenlig summa på 10000 € till sitt projekt. Min roll i bägge projekten är att följa med stötta och hjälpa med tips förslag och idéer samt själva administrationen. Sen har SKUNK en resa till Estland som jag ska hjälpa till att planera… ja det blir nog trots goda ambitioner en lite hackig semester, men man får räkna in på plus att det ger en mycket energi att se unga människor förverkliga sina idéer. lära nytt och utvecklas. Men jag drar ned på tempot är ute och går med hästar och undar, rider på Moses och kör med Gunnar och Donke så livet är rätt bra måste man säga.

tisdag 22 juni 2010

Skol- och trafikpolitik måste hänga ihop!



Idag presenteras ÅSUBs prognoser för skolornas elevunderlag i skärgården i Nya Åland. Det ser inte ljust ut. I Kumlinge är det nu inte så illa som det ser ut, då vi haft ett uppsving från att man inför 2009 trodde att skolan skulle ha 23 elever och 2010 skulle de endast vara 21 elever. Idag är det istället 27 elever och vi har med våra små medel och personliga bemötande lyckats få inflyttning och speciellt barnfamiljer de senaste åren. Det kan så klart vända, då småskaligheten gör det väldigt känsligt.
När jag sen läser utbildningsminister Britt Lundberg (C) kommentar kring fenomenet att elevunderlaget minskar blir jag både kränkt och förbannad. Hon menar att "skärgårdskommunerna främst själva behöver fundera … Satsningar på bredband, bostäder, rikt kultur- och föreningsliv samt centralprov för att säkra kvaliteten i våra skolor är exempel på politik som kan påverka kommande elevunderlag i positiv riktning." Allt utom centrala prov jobbar vi med dagligen i kommunerna, men den kanske viktigaste infrastrukturen, transporterna nämner hon inte. Ingen modern familj idag kan tänka sig bo på ett så gott som isolerat ställe, det måste speciellt under vinterhalvåret gå att komma till och från skärgården på arbets- såväl som fritidsresor. Hon nämner inte heller tryggheten i form av tillgång till polis och hälsovårdare. Jag hävdar att dessa tre basfunktioner där vi är helt beroende av Landskapsregeringens beslut måste vara säkrade. Det är en grunden för att det överhuvudtaget går att bo i skärgården. Det känns näst in till hånfullt av utbildningsministern vars parti suttit på makten och dessutom i princip prenumererat på trafikminister posten att kommentera på detta sätt. Ja, sen var det de där med centrala prov, det är sådant som man hade under min skoltid och är inte förenligt med en modern skola. Nationella prov är något helt annat. Det verkar som skolministern inte är uppdaterade vad det gäller dagens skola och skolpolitik, men det är en annan fråga.

söndag 20 juni 2010

Ideologi istället för person fixering!


De är val i Sverige i september om nu någon missat det. Av media skulle man kunna tro att det i första hand handlar om vem som ska bli statsminister, men den viktiga frågan är vilket samhälle vill man ha i framtiden och hur ser vägen dit ut? Vi hade i veckan vårt första valstrategi möte och ett möte för framtidens skärgårdstrafik där målet är att utarbeta en trafikstrategi så att vi om vi får makt in nästa val kan börja verkställa. Men när man nu följer de svenska valarbetet skulle man önska att valdebatterna handlade mycket mer om ideologi och mindre om person och siffror, att medierna slutade att skriva om sina egna opinionsundersökningar och mer om politikernas visioner och hur de ska arbeta för att förverkliga dem. Lisa Marklund skriver i Expressen: "Själv vill jag ha ett Sverige som bygger på solidaritet och tolerans. På rättvisa och lika möjligheter för alla, oavsett kön, klass eller etnicitet. Jag vill att unga människor i dag ska få samma stöd och möjligheter som jag själv fick. Jag vill att sjuka och arbetslösa ska bemötas med respekt och nya chanser, inte krav och nonchalans. Jag vill att våra gemensamma tillgångar ska fortsätta att generera pengar till oss alla - inte bara till direktörer och riskkapitalister. Det säger jag inte för att jag är en bättre människa än någon annan, utan för att alla tjänar på det här förhållningssättet i längden - inklusive jag själv. Det är så här vi har byggt upp Sverige. Det är därför vi har blivit ett av de absolut bästa länderna i världen att leva i. För att vi bryr oss om varandra. För att vi tänker längre än till snabba tillskott i vår egen plånbok."
Jag skulle önska att vi fick till en mer ideologisk valrörelse här på Åland också och att väljarna ser att bottnar i vår ideologi och kämpar på utifrån den.

lördag 12 juni 2010

Resa Helsingör och Kaliningrad










Har varit på resande fot en vecka. Först SAMAK - Nordiskt samarbetsforum för Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen i Helsingör. Där diskuterades olika frågor jag fokuserade på ungdomsarbetslösheten. Vi var sen också på valmöte i Helsingborg såväl som på demonstration mot krisåtgärderna i Danmark. Demonstrationen samlade mellan 60 och 80 tusen deltagare i Köpenhamn. En Dansk Sosse film från dagarna. Samt lite bilder.
Efter Helsingör for jag vidare till Kaliningrad där ett intressant och spännande seminarium hölls om tjejgruppsarbetet och min metodbok släpptes på ryska. Här bild på boken samt på tre tjejgruppsledare i Kaliningrad och IOMs Ksenija Voropaj som samordnat arbetet i Kaliningrad. Det är väldigt roligt att boken nu finns på ryska.

måndag 7 juni 2010

Skärgårdstrafiken igen!

Nu har nedskärningarna i skärgårdstrafiken kommit. Någonstans hoppades jag att Landskapsregeringen skulle inse att det är orealistisk att spara på så kort sikt. Men de här förslagen är att slå sönder infrastrukturen i en spariver som tydligen gjort Landskapsregeringen helt fartblind.
Trodde att åtminstone skärgårdsborna skulle inse att de måste begär en tilläggsbudget och att besparingar på trafiken måste vara av mer långsiktig karaktär. Åland är inget fattigt område! Med dessa nedskärningar blir det ju helt bortkastat att jobba med inflyttning. Att osthyvla som det här förslaget innebär omöjliggör ju framtidssatsningar, vem kan planera för framtiden om de som har makten planerar att gräva av vägen till och från området.
Förslagen bygger också på att skärgårdskommunerna ställs emot varandra när vi som mest behöver samverka och samarbeta.
Nu kallar regeringen till ett möte på fredag, det är verkligt fräckt att tro att en kommun ska kunna förbereda ett ärende och komma på ett möte med 5 dagars varsel.
Jag är förkrossad och orolig för framtiden i skärgården.

torsdag 3 juni 2010

Tjejgruppsmetoden sprids, nu på ryska i Kaliningrad!

Min metodbok ”Jämställdhet och demokrati, metodbok för tjejgruppsarbete”, (РАВНОПРАВИЕ И ДЕМОКРАТИЯ Методическое пособие для руководительниц групп) släpps nu på ryska, den har tidigare bara funnits på litauiska men har nu reviderats något och släpps nu på ryska i Kaliningrad. Det är organisationen International Organization för Migration (IOM) som inom projektet ”Prevention of Migration Risks and Improved Assistance to Victime of Trafficking in Kalinigrad Oblast” som finansierat och ger ut boken. Projektet är delfinansierat av Finska utrikesministeriet och IOM i Litauen.
På torsdag (10/6) ska jag medverka i ett seminarium ”Nya metoder och möjligheter” i Kaliningrad där jag ska presentera materialet och metoden för ett 60 tal personer, det är folk från utbildningsministeriet, ungdomsarbetare av olika slag, socialarbetare, folk från ideella sektorn, etc. Utöver det ska jag ha en session med handledning för de tjejgruppledare som arbetar i Kaliningrad idag, samt möta en av det tjejgrupper som är igång.
Det är verkligen fantastiskt att tjejgruppsmetoden sprids och förankras runt om i världen.

onsdag 2 juni 2010

Ta unga på allvar!

Den senaste tiden har jag vid fyra tillfällen upplevt att vuxna på olika sätt mästrat, inte tagit unga på allvar eller inte haft tilltro till att unga är kapabla att ta ansvar. Det inte är första gången jag ser dessa företeelser men jag har varit både arg och upprörd, även om och jag tror att de flesta vuxna inte menat illa.
Hur ska unga kunna ta sig själv på allvar om inte de vuxna anstränger sig att tänka om och sluta se på unga som underordnade och som en grupp som står på tillväxt. Det måste verkligen bli slut på detta kränkande av barn och unga.
I morgon kväll är det ett antidrogmöte på Åland med anledning av ett stort knarkbeslag nyligen. Det är bra, men jag är övertygad om att en viktig nyckel för att komma åt bland annat drogproblemen är att vuxna slutar att behandla unga på ett förlöjligande och förminskande sätt. Idag lämnar i princip vuxenvärlden bara de ”destruktiva vuxenarenor” som supande, rökande, festande, etc öppna för unga. Andra arenor som att vara med och påverka i samhället är i praktiken helt stängda, trots ofta vackra ord i målprogram, etc.
Om vi inte släpper in unga på konstruktiva arenor och ger dem både inflytande och makt så skapar vi förutsättningar för drogmissbruk. Det ä inte den enda anledningen till att unga använder droger, men den bidrar. Bemöts man av icke förväntningar beter man sig också på ett vad man kan kalla negativt barnsligt sätt. Bemöts man med tilltro och respekt tar man sig själv allvar och vill vara med och utveckla samhället på olika sätt.