torsdag 29 april 2010

Djuren berikar livet




Emelie har skapat en fin hemsida om vårt stall och en blogg om vår senaste familjemedlem Ziva. Där kan man se bilder på alla djur och läsa lite om dem. Djur är en viktig del av mitt liv och berikar livet för många människor.

tisdag 27 april 2010

Skärgården en region som dräneras!

Nu behöver vi från skärgården tillsammans driva frågorna kring skärgårdens basservice (trafik, hälsovård, polis, etc). Vi behöver göra gemensamma påtryckning på landskapsregeringen vad det gäller den kortsiktiga politik som vi drabbats av de senaste året. Det blir omöjligt att driva en långsiktig kommunpolitik med inflyttning som mål om Landskapet behandlar vår redan sårbar region som man gjort de senaste året.
Vi borde försöka få regeringspartierna att tillsammans med oppositionen, slå fast att regionalpolitiken måste vara långsiktig och att man vid varje beslut måste göra konsekvensanalyser. En liten region är mycket mer sårbar för osthyvlenspolitik än en större. Därför blir besparingarna så drastiska i skärgården och befolknings upplever sig som andra klassens medborgare.
I svenska riksdagen arrangerar olika "lobbinggrupper/nätverk" uppvaktningar och seminarier för riksdagsledamöterna t ex Scouterna, Nykterhetsrörelsen, HBT-rörelsen, etc.
Kanske kunde vi arrangera ett två timmars seminarium "En långsiktigt skärgårdspolitik" där olika aspekter av livet i skärgården lyfts fram och konsekvenser för oss som bor här. De kunde vara fallbeskrivningar, dilemman, idéer om nya möjligheter, etc.
Några exempel.
Kan vi jobba med inflyttning för barn familjer och att behålla vår gamla när vi inte har beredskap dygnet runt.
Vad kostar det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv att behöva fara till läkare jämfört med att läkaren kommer till skärgården?
Att leverera varor när turlistan ändras med kort varsel?
Att vara turistföretagare och inte få ut sina gäster pga av ett oflexibelt bokningssystem.
Att försöka förstå turlistan!
Att vara rektor och sätta mängder av timmar för att samordna trafiken så att man får elever och personal till och från skolan.
Att ha taxibolag och försöka följa alla regler som är skapade för det stora samhället.

Sen skulle vi avsluta med det positiva, de går och möjligheter vi ser.
Kumlinge har de senaste året med en aktiv marknadsföring, med sitt inflyttarteam, med en flexibel och engagerade barndagvård, en skola som aktivt jobbar med kompetenshöjning, att jobba med företagsamhet och att sy ihop småskaliga lösningar att lyckats få flera barnfamiljer att välja att bosätta sig på Kumlinge, dessutom har vi idag över 20 hästar boende i vår kommun från att för några år sedan haft 0.
Skärgårdsskjutsen, med ny teknik är det en flexibel och miljövänlig lösning på problemet med att det inte finns bussar till alla färjor.
Bredbandets utbyggnad…
Listan kan göras lång.
Jag ska fundera vidare och den 10 maj hoppas jag kunna diskutera med folk från de andra skärgårdskommunerna.

söndag 18 april 2010

Växa - inte lyda!


Den numera pensionerade barnläkaren Lars H Gustafsson har just kommit med en bok "Växa- inte lyda!" Han står för en barnsyn som jag tycker behöver få stort utrymme idag med alla uppgivna föräldrar som hoppas på t ex de snabba Nanny lösningarna och den ökade förståelsen och stödet för bestraffning som metod i barnuppfostran. I SVT visades nyligen ett program om hur barn särbehandlas i rättsapparaten. Våld mot barn bedöms som mildare än våld mot vuxna. När en vuxen ger ett barn en kraftig örfil med benämns det som ringa misshandel, men om en tonåring slår en vuxen på samma sätt finns inga förmildrande omständigheter. Det behövs verkligen motkrafter, ständigt får underordande grupper en hårdare och sämre behandling än det överordnade.
Boken "Växa - inte lyda!" handlar om barnets rätt att vara en egen individ och hur föräldrar kan lära sig att förstå, uppmuntra och stötta barnet. Den varvar vardagliga situationer och hur man kan hantera dem med teoretiska kapitel om barns utveckling. Föräldrar har ett tufft jobb de måste ständigt ta ställning till många frågor och händelser under barnens uppväxt. Lars H Gustafsson säger det som är så viktigt:
"Fostran är, när den fungerar, en ömsesidig process". Hand diskuterar och ifrågasätter de nyauktoritära uppfostringsprogrammen med belöningssystem, ignorering och time-out. Boken är fylld med pepp, reflektion och idéer till dagens föräldrar.

fredag 9 april 2010

Har de glömt hur de väljare som de representerar faktiskt lever!

Frågan är om det är värt att fortsätta arbeta med inflyttning. Häromkvällen hade Näringslivsnämnden i Kumlinge möte för företagare i kommunen. I skärgården har vi procentuellt högre egenförsörjning än resten av Åland. De egna företagandet är en väldigt viktig del av möjligheten för folk att bo i skärgården.
Vi ville i Näringslivsnämnden skapa ett mötesforum mellan företagare och en kanal mellan nämnden (kommunen) och företagarna samt lyfta på möjligheten till samarbete med tredje sektorn, alltså föreningslivet, som också är en väldigt stark och viktig del i samhällsbyggandet och samhällsservicen.
För den som inte bor här kan snacket om indragna färjor. ÅMHMs avgifter och regelsystem och minskade hälovårdsservice vara små frågor. Men de gångna året med hot om indragning av hela färjturer, en politik där näringsministern bara väntar på färjstrejk, oklara privatiseringar är en katastrof. Jag är mycket tveksam till att vi idag ska rekommendera att folk ska flytta hit, och frågan är om inte allt fler tvingas söka sig bort, det går ju inte att leva på ett ställe när man inte vet om man kan försörja sig från en dagen till den andra!
Kan varor t ex brödet levereras på ett ändamålsenligt sätt till konsumenterna?
Kan turisterna komma hit?
Får affären, restaurangen, hamnen ut sina varor över huvudtaget? det finns t ex drickaföretag som meddelat att den inte kommer att leverera varor längre.
Det blåser oerhört snålt här ute.
I detta undrar jag hur kan någon tro på lösningen med privatisering av färjtrafiken! Vi har redan haft och har redan försök och vet att det inte fungerar särskilt bra i längden. Den fria konkurrensen fungerar inte här och tonnage och säkerhet blir allt sämre. Jag ser det bara som ett sätt snabbt försöka hyvla bort kostnader.
Om det fanns en medveten långsiktig samförståndslösning bakom de åtgärder man planera att vidta kunde jag förstå, men nu är det bara ett pussel som ska läggas och
en inkompetent lekstuga där ministern är och råddar i detaljer och tjänstmännen ska ta fram snabba underlag. Finansministern som sitter på pengarna, borde sagt stopp och inte tillåtit en så här snabb sparplan för en infrastruktur som handlar om överlevnad.
De tycks som att politikerna som kommer från skärgården glömt hur de väljare som de representerar faktiskt lever sitt liv och vilka oerhörda konsekvenser detta osthyvels sparande får för bygden.

måndag 5 april 2010

Varför partipolitisera skärgårdspolitik!


När jag startade facebokgruppen Skärgårdspolitik - med ett (s) perspektiv! och bjöd in folk fick jag ett långt intressant mail från en vän som tyckte det vara bra att jag engagerar mig i skärgårdsfrågor men undrade varför jag måste partipolitisera skärgårdspolitiken?
Vi har ett system för påverkan och beslut som bygger på partier, det tycker jag är bra. Då är det viktigt att engagera sig i dom. För mig är den ideologiska basen för val av parti viktig. Jag har svårt att tänka mig att vara med i ett parti som inte bottnar i en gemensam ideologisk grund. Därför är val av parti viktigt för mig. Ideologin behöver man gå tillbaks till när man tappar bort sig i sakfrågorna och man behöver bottna i den när man utformar politiken.
Facebookgruppen är till för att stärka och utveckla skärgårdspolitiken inom Socialdemokraterna, men även den som inte är Socialdemokrat eller uttalad sympatisör av Socialdemokraterna får gärna bidra i samtalen.
Jag anser att Socialdemokraterna på Åland, liksom andra partier behöver att skärgårdsbor och andra intresserade av denna minoritet, aktivt engagerar sig och bevakar skärgårdsbornas rättigheter och möjligheter, men också att politiken för denna grupp ständigt utvecklas, ja att idéer utvecklas och blir konkreta åtgärder och sakfrågor som kan drivas av partiet. Vi behöver också vara vaksamma och tillsammans göra konsekvensanalyser för hur generella åtgärder och beslut kommer att påverka skärgården.
Jag tror att partipolitik är bra, men det har sina baksidor. Jag tror att politik behöver bottna i en ideologisk bas. Sen vet vi att det i de små sammanhangen ofta är krass realpolitik som får styra och där kan i de flesta fall goda samförståndslösningar vara det bästa. Något jag hoppas att de flesta skärgårdsfrågor leder till istället för till partipolitiskt käbbel, men det handlar om att vi skärgårdsbor måste driva frågor tillsammans och definitivt inte som idag "hacka och vara avundsjuka på varandra". Detta parallellt med att vi utvecklar skärgårdspolitiken i de partier vi väljer att engagera oss i.
Alla partier får hitta sina sätt att utveckla sin politik och för skärgårdens del borde alla partier som idag sitter på makten fundera över. Vad är det som t ex gör att skärgården inte stärkt sina positioner när vi haft skärgårdsbor i lagtinget och Landskapsregeringen?
Jag har några funderingar kring det, bland annat tror jag att det är samma maktmekanismer som gör att kvinnor blir "gatekeeper" i politik och näringsliv som gör att skärgårdsborna totalt assimileras i landskapspolitiken. Men det finns fler orsaker som man säkert kunde få syn på om man gjorde en grundlig analys.

lördag 3 april 2010

Skärgårdspolitik på facebook!


Idag har jag efter att länge haft idén, startat en grupp på Facebook "Skärgårdspolitik -med ett (s) perspektiv! en grupp för alla som vill diskutera skärgårdspolitik utifrån ett socialdemokratiskt perspektiv.
Ett av mina uppdrag från Ålands Socialdemokraters styrelse är att samla politiskt (s) intresserade i skärgården, för vi skulle verkligen behöva ett kontinuerligt samtal kring skärgårdens problem, utmaningar och möjligheter.
Men det är inte så lätt att mötas även om vilja finns, avstånden är långa och transporterna mellan öarna näst intill obefintliga och när vi väl är i stan har vi ofta långa listor vad vi ska hinna med.
De nya social medierna ger möjligheter och facebook verkar bli en mötesplats för alltfler skärgårdsbor så nu har jag satt min plan i verket och hoppas på att många vill och vågar komma med för dagens politiska beslut fladdrar hit och dit. Landskapsregeringen hyvlar lite här och där, utan några långsiktiga miljövänliga och reella idéer för framtidens infrastruktur Tittar man tex på skärgårdspolisen har det varit mycket snack och lite verkstad. Tittar man på sjukvårdssituationen är den sämre än på länge, för att inte tala om färjtrafiken där märkliga nedskärningar i turlistor, privatiseringar utan konsekvensanalyser verkar vara åtgärder man tror på i dagens landskapsregering. Detta trots att de sitter fler skärgårdsbor än någonsin både i regering och lagtinget.
Det behövs en skärgårdspolitik som bottnar i de socialdemokratiska grundvärderingarna; solidaritet, frihet, fred, jämlikhet och alla människors lika värde. En politik som inte lyssnar till de som skriker högst eller har bäst kanaler till makten. En politik som ser att normen är en centralt boende ålänning och därför ser att de flesta allmänna åtgärder därför gynnar den gruppen. Utifrån den kunskapen behöver vi en skärgårdspolitik som särbehandla skärgården för att de ska bli en likvärdig behandling. Så sker idag på en del områden, men vi måste få en långsiktig politiskplan med god framförhållning som stärker möjligheterna att bo kvar och öka invånarantalet. Inte dagens lynniga och desperata åtgärder. Vi behöver också ha konkreta och konstruktiva förslag om hur saker ska lösas och hanteras. det hoppas jag kunna samla i vår grupp.