måndag 29 mars 2010

Djurfronten

Mycket händer på djurfronten. Vi köpte Moses en fin vallack med danskt ursprung. Vi har fått begrava Vesta som aldrig fick ordning på sina dåliga ben och vi har varit och titta på Emelies hundvalp som nu är 6 veckor. Kennelnamnet Forsfararen och valpmen har fått kennelnamnet Tufz vilket är ett Tarzantema som uppfödaren har på denna kull valpar. Nu kluras det på tilltalsnamnet. På Sissels blogg har Emelie lagt upp en lite film.

söndag 21 mars 2010

Omstrukturera sjukvården nu!

Att spara in på sjukvårdsberedskapen i skärgården är en försvagning av tryggheten och ytterligare ett bidrag till nedmonteringen av möjligheterna att bo i skärgården. Dessutom bygger man ett system där hälovårdarna outtalat förväntas att ställa upp på sin fritid! För vem vänder vi oss till om en anhörig blir sjuk när ingen har beredskap?
Åland är ett rikt samhälle, vi har råd med att alla ålänningar har en grundtrygghet oavsett vilken del av Åland de bor på, men det finns andra besparingar att göra inom sjukvården utan att köra slut på personalen eller att minska servicen.
"30 procent av sjukvårdens resurser används helt i onödan i Sverige, säger sjukhuschefen vid Skånes universitetssjukhus Bent Christensen i Sveriges radio www.sr.se han menar att ett av problemen är dagens toppstyrda sjukvårdsorganisation. Svensk sjukvård är fast i ett industriellt tänkande, som går ut på att beordra och kontrollera.
Jag är övertygade om att ÅHS (Ålands Hälso- och Sjukvård) här på Åland har samma problem.
I Sverige inleder man nu en försöksverksamhet på två sjukhus och menar att en omorganisering av den svenska sjukvården också skulle minska dödlighet och fel medicinering. Det visar erfarenheter från sjukhus i bland annat England och USA som i flera år jobbat efter en modell som heter Lean Healthcare, ett system som sätter patientsäkerhet och sjukvårdspersonal i centrum. Modellen innebär att all sjukvårdspersonal skall vara delaktig, ha inflytande och vara informerade om vilken behandling patienterna får och hur vårdplaneringen ser ut. Eventuella felbehandlingar skall utredas direkt och rättas till.
Jag är inte så insatt i just den här modellen men är övertygad om att om man decentraliserade makten på fler plan och omorganiserade sjukvården skulle man vinna mycket. Mer makt ut till personalen för att inte tal om till patienterna är en nyckel. Om jag har ont i ryggen vore det ju bättre att jag fick skriva ned mitt problem och själv formulera en remiss till en specialist, istället för att först ska träffa en allmänläkare och ta upp dennes tid för att sen komma vidare i systemet, om jag är osäker på mitt problem kan ett möte med en allmänläkare eller en sjuksköterska för att komma vidarevara det bästa. Ett är säkert, det finns många vinster att göra om man omstrukturerade sjukvården det är jag helt övertygad om. När börjar ledningen i ÅHS att ta tag i detta?

Varför behövs facket!

Många tror att fackföreningarna är en form av försäkring, man glömmer helt bort att de förutsättningar vi har idag finns där för att arbetare före oss har kämpat sig till dem, i kamp mot och i samförstånd med arbetsgivarna. Vi jobbar inte 14 timmar om dygnet, vi har relativt långa semestrar, vi har arbetsgivare som inte låser in oss, etc.
En bra påminnelse är att lyssna på:
Men vi har utmaningar både Internationellt och här hemma, solidariteten med arbetstagare i andra länder är viktigare än någonsin, arbetsförhållandena i en del länder liknar de som var under tiden då pyramiderna byggdes. Att ständigt arbeta med arbetslivsförutsättningarna här hemma både de fysiska och de psykiska är oerhört viktigt, många arbetsplatser gör arbetstagarna sjuka. Att vara solidariska med våra inflyttade som många gånger kommer längst ned i hierarkin och får göra jobb under verkligt dåliga förutsättningar är en annan utmaning och viktig del för facken att arbeta med. Det finns alltid arbetsgivare som är skruppelfria och girigheten är en ständig fiende till solidariteten. Politiken, facken och arbetsgivarna är tre viktiga parter i samhällsbygget.

tisdag 16 mars 2010

Mindfullness

Mindfullness eller medveten närvaro är ett "inneord" just nu men ett mycket viktigt och spännande område att fördjupa sig i.
Fick ett länk tips av en vän till en film med en person som jag tycker gestaltar just mindfullness.

söndag 14 mars 2010

SKUNK- intresse organisation för skärgårdsungdomar

SKUNK- intresse organisation för skärgårdsungdomar har haft sitt årsmöte i lördags. En stor förmån att få arbeta med dessa kloka ungdomar. Föreningen ska dels bevaka skärgårdsungas intressen och dels att stärka, utveckla och arrangera fritidsverksamhet.
SKUNK är en ungdomsorganisation som bygger på ungas egna idéer. Verksamheten bygger på ”Unga leder unga” men också på att organisationen engagerar kompetent vuxna för olika ändamål. SKUNK leds av en styrelse där medlemmar är mellan 16 – 22 år.
SKUNK arbetar för:
- att förbättra skärgårdsungdomarnas möjligheter till stimulerande fritids- och kulturverksamhet,
- att bevaka skärgårdsungas intressen,
- att stärka gemenskapen, mellan skärgårdsungdomar från olika delar i skärgården,
- att stödja samarbete i olika former för att utveckla och utöka ungas möjligheter till stimulerande och intressanta fritidsaktiviteter, med utgångspunkt i ungdomarnas egna idéer och medverkan.
Läs mer om vad SKUNK gjort och vad SKUNK har på gång.

onsdag 10 mars 2010

Tv, kvinnor och 8 mars


Tv blir allt enklare att göra och allt mer program och kanaler blir tillgängliga både via TVn och webben. Mats Granesäter sände mig en länk till ett program som han gjort i sitt bolag tvmax det var en drygt 20 minuters intervju med vår partiordförande i Socialdemokraterna Camilla Gunell. Ett riktigt bra program. Klicka här så får också du se det.
Vi har firat 8 mars och haft ett jätte fint program och en fantastisk pristagare Nahid Persson, titta på en intervju med pristagaren i TV24, klicka här.

måndag 8 mars 2010

För oss handlar det om överlevnad!

Samtidigt som Viking Line får ordning på sin trafik, får vi besked om att vår färjtrafik för tredje gången på mycket kort tid ska inskränkas ytterligare. Och de kan inte bero på försvårande isläge även om det kallas för isturlista.
Inskränkningarna på Ejdern är i stort ologiska och kan inte leda till några större inbesparingar, bara ett försvårande av vårt liv här i skärgården. Varför ska den färja som relativt bra hållit tiderna endast gå till Överö på morgnarna? När rännan är öppen och fin till Långnäs?
De är detaljer men de sätt som vi behandlas är inte värdigt ett av de rikast områden i Europa. Ständiga hot om och direkta inskärningar av vår basservice (trafik, sjukvård, polis).
De sätt som trafikavdelningen och föregående och nuvarande trafikministern agerar och beslutar tyder på stor okunskap och inkompetens. Hade man tagit trafikfrågorna på allvar hade man redan för flera år sedan planerat och börjat genomföra långsiktiga åtgärder istället för lynniga beslut om tunnelundersökningar och akutåtgärder av ostyhyvelsprincip. Vi vet alla att oljan och personalen bara blir dyrare så strukturella förändringar är ett måste.
Menar politikerna vid makten allvar med att Hela Åland ska leva! måste strukturella åtgärder på många områden vidtas. För skärgården är det akut, det är ingen idé för oss att jobba med inflyttningsfrågor om inte lagtinget och regeringen kan garntera en trygg basservice för oss.
Hade det inte vari så besvärligt att ta sig till självstyrelsegården tror jag att vi är många som skulle kommit med traktorer, hästar, skramlor, trummor, grytlock, facklor och annat och så gott som ockupera byggnaden. Folk här ute är uppgivna och upprörda, det måste finnas en framförhållning från dem som har makten. För oss handlar det om överlevnad. Kan vi bo kvar? Ska vi försöka få fler att flytta ut eller ska vi låta bygden dö ut!

söndag 7 mars 2010

Japanskt


I veckan har vi fått smaka olika japanska rätter här hemma, jag kan bara konstatera att det var ett klipp att ge Yrla en av mina döttrar en japanskkokbok i julklapp. På bilden lördagens sushi. Tur att det var sportlov så gänget var hemma och vi alla fick smaka. Japan är på många sätt lite "pop" och jag har glädjen att arrangera en kurs i Japanska för nybörjare den 14-18 juni. Kursen är en intensivkurs ( förmiddag, eftermiddag och kvällspass) och vänder sig till alla som vill få ett första grepp om japanska, men också dem som tidigare läst japanska. I kursen tränar man fraser, att skriva och förstå det japanska systemet och en del tecken, men man kommer också att få en inblick i den japanska kulturen. Intresserad ta kontakt med ABF-Åland.

fredag 5 mars 2010

Året Feminist 2010


8 mars närmar sig och idag har Feministakademin på Åland släppt namnet på Årets Feminist 2010, det är dokumentärfilmaren Nahid Persson.
Motiveringen löd:
”Jag är engagerad i människofrågor” säger Nahid Persson. Hon är flyktingen som fick vänta i 17 år på att våga åka hem till sitt älskade Iran, den politiska aktivisten, framför allt dokumentärfilmaren som genom sitt arbete visat oss delar av mänskligheten man inte ofta ser, än mindre talar om. I sitt arbete har hon envist dragit undan slöjor, inte bara från så känsliga ämnen som prositution och missbruk i Iran, utan från sitt eget förflutna, sina egna fördomar och sitt lands historia. I den långa intervjun med Farah Diba visar Nahid Persson därtill att det finns förståelse, insikt, till och med förlåtelse att hämta hos människor man hatat och föraktat. Nahid Persson visar med sitt arbete att feminism är just detta att vara engagerad i människofrågor, att envist utforska det innersta, det fördolda och det föraktade, både hos sig själva och hos andra. Vi är stolta över att utdela priset som Årets feminist 2010 till Nahid Persson, för hennes bilder låter oss helt enkelt inte vara ifred. Hon tvingar oss att se.
Nahid sommarpratat de P1 i somras passa på att lyssna på hennes program. Till Åland kommer hon på måndag visar några filmklipp och berättar om sitt filmande. Om hennes övriga produktion kan man läsa på hennes företags hemsida.