måndag 16 mars 2009

Kvinnor och humor!

Det är rätt ofta jag funderar på hur humorprogrammen på tv kan få fortsätta vara så oerhört mansdominerade och hur ofta jag möter kommentarer som att jag inte har någon humor eller att tjejer inte har någon humor. Då är det befriande att läsa Nour El-Refais artikel: Därför har Humor Sverige problem med kvinnor. Hon tydliggör patriarkatets påverkan på oss alla. Patriarkatet den förutsättning som vi lever under dag ut och dag in och som gör olika villkor för män och kvinnor men som de flesta helt inte vill se.
Hon pekar bland annat på upplevelsen när män har vaknat och sett en orättvisa och tycker att kvinnor ska reagera istället för att det inser att de sitter på makten och har större möjligheter att agera.
Petra Mede och Anna Granath fyller på om sin syn på Komikersverige i artikeln: Männens dominans i humorbranschen är visst ett problem.
Elin Grelson diskuterar vidare i artikeln Kvinnor har för lite att vinna på att vara roliga.
Hon avslutar: "Jämställdhet handlar inte bara om rätten att bli lika framgångsrika. Den handlar också om lika rättigheter att fåna sig, skämta och göra bort sig." Ja det handlar inte om vem som är dum eller mesig, det handlar om att vi måste se ojämlika och orättvisa villkor och förändra dem.

De som skjuter är män!

Dagens Arena har rubriken "De som skjuter är män" Per Wirten skriver Förra veckan mördade Tim Kretschmer 15 personer i tyska Winnenden. Sedan dess har ledarsidor och kolumnister grubblat över förklaringen. Det märkliga är att den enda gemensamma faktorn i alla dessa massakrer inte har diskuteras: att de som skjuter är män.
Härligt att en man skriver det man själv tänker.

söndag 15 mars 2009

Hos presidenten


Resan med Feministakademins till Helsingfors var en upplevelse.
Vi var åtta ledamöter i akademin som fick förmånen att möta två presidenter samma dag. Först åt vi lunch med Pauliine Koskelo, president i Högsta domstolen samtalet kretsade kring, könskillnader, jämställdhet, våld, misshandel och straffsatser. Mycket intressant.
Sen gick vi till slottet där president Halonen tog emot oss och vi överlämnade utmärkelsen till Året feminist. Tarja verkade både nöjd och lite rörd och betonade att även hon behöver stöd och uppmuntran från kvinnor och feminister. Hon berättade sen om erfarenheter från sin resa i Västafrika, framförallt från Liberia. Där mötte hon förstås den häftiga Ellen Johnson-Sirleaf och där hondeltog i kvinnokonferensen "International Colloquium on Women’s Empowerment, Leadership Development, International Peace and Security". Där valdes hon också till ordförande för prestigefyllda Council of Women World Leaders, som är ett nätverk av 37 nuvarande och före detta kvinnliga presidenter och premiär minstar. Hon efterträder irländska Mary Robinson på posten, och blir den första sittande presidenten att inneha den.
Presidenten var personlig, rolig, engagerade och varm och hon drog över våra 30 minuter blev 45 minuter. Det var en stor feministsak att vara med om och presidenten är en verkligt engagerade orädd feminist. Man blir verkligen stolt och glad.
På bilden har Tarja fått Feministakademins nya fina produkt, paraplyet, finns att köpa framöver på Feministakademins hemsida.

fredag 13 mars 2009

ÅHS

Min insändare som jag sänt till tidningarna:
Ska verkligen ÅHS nya sparkrav drabba den kommun som har det sämst!
Varför ska skärgårdsbors säkerhet och trygghet undermineras mer?
I Kumlinge har vi idag alltför lite läkartider, en dag var fjärde vecka, läkarens schema är ofta fullt redan innan denne åker från ön. Endast barn och gamla har rätt att gå till läkaren, så för övriga krävs det en hel arbetsdag för att besöka en läkare vilket ju ofta tar en väldigt kort stund.
Senaste åren har Kumlinge kommun haft hälsovårdarberedskap dygnet runt 3 månader per år (under sommaren) nu ska beredskapen minska till 2 månader. Detta trots att lagtinget vid två tillfällen beslutat att skärgården skall ha hälsovårdarberedskap året om!
Vi har i Kumlinge en kvällsberedskap till kl. 22, men beredskapen nattetid har byggt på ett flexibelt system som, om hälsovårdarna skulle krävt sina rättigheter fullt ut skulle krävt en halvtidsanställning till för att egentligen fungera. Men flexibilitet är möjlig om båda parter är flexibla. Hälsovårdarna här är beroende av färjornas ankomster och avgångar de skulle man vid schemaläggning kunna ta hänsyn till. Istället väljer man nu att försämra deras schema vilket också leder till mindre öppethållning av hälsovården.
Med dagens förslag blir hälsovården ytterligare försämrad här.
För oss skärgårdsbor blir det ytterligare en bekräftelse på att vi tillhör andra klassens medborgare och för våra hälsovårdare ett orimligt krav på att ställa upp när de är lediga. För vad gör du när din äldre granne får en sjukdomsattack, eller när ditt barns feber bara ökar och ökar eller du själv huggit dig i benet.
Utan beredskap är otryggheten för stor, att arbeta med inflyttningsfrågor samtidigt som en viktig trygghetsgrund minskar blir ett meningslöst projekt. Dessutom är det sannolikt att kostnaderna för helikopter kommer öka då ingen medicinskt kunnig finns att tillgå och förmodligen räcker det med en extra helikopterresa för att inbesparingarna ska ha ätits upp.
ÅHS har redan tidigare sparat in på oss i skärgården, nu får det vara nog!
Det är dags att ÅHS uppfyller lagtingets beslut!

måndag 9 mars 2009

8 mars

Igår firade vi Internationella kvinnodagen. Här på Åland visades för första gången filmen "De fyra första" om de fyra första kvinnorna i Ålands lagting, sen hade vi i Feministakademin mingel i Stadshuset i Mariehamn och staden bjöd på snittar och bubbel. I år hade vi utöver den officiella utnämningen av Årets Feminist valt att göra ett eget program på temat Kvinnor i världen som gjort avtryck! Några av akademins ledamöter lyfte fram några starka kvinnor i historien och hur de bemötts.
Men många ifrågasätter Internationella kvinnodagens existens, tron att kön inte spelar någon roll är stor detta trots att vi idag har en massa forskning och statistik som visar på orättvisorna. I EU är kvinnors löner drygt 17 % av mäns, i Finland är läget ännu dystrare kvinnor förtjänar 20 % mindre före skatt än män. Alla centralbanker i de 27 EU medlemsländerna leds av män och bara 10 % av styrelsemedlemmarna i de största företagen är kvinnor. I politiken är normalfallet att tre gånger så många män som kvinnor sitter i regeringarna. Här utgör den finska regeringen idag ett undantag med 12 kvinnliga och 8 manliga ministrar.
Men samtidigt dödas i snitt tre kvinnor per månad i Finland och trots att dödligheten i brott mot liv minskat är den 1,5 gånger större än i resten av Europa.
En sammanfattande blid är att kvinnor som grupp här hemma liksom ute i världen mår sämre, tjänar sämre och har mindre inflytande.
Organisationen Kvinna till Kvinna har just släppt en rapport. Organisationen har intervjuat ett hundratal kvinnorättsaktivister från tio länder. Rapporten är ännu ett bevis på den brutalitet kvinnliga frihets- och människorättsaktivister utsätts för.
Kvinna till kvinna jobbar praktiskt med internationell kvinnosolidaritet och det räcker inte med att synliggöra orättvisorna, man måste ständigt ligga på och jobba för förändring och i det arbetet behövs kvinnosolidaritet och stöd från män.
Med den ekonomiska krisens effekter behöver vi vara extra vaksamma risken är att den drabbar de redan utsatta kvinnorna mer än män ett tema som Dagens Arena lyfter på idag.

lördag 7 mars 2009

Presskonferensen om Årets feminist





Bilder från presskonferensen i Mariehamns bibliotek.

fredag 6 mars 2009

Årets feminist

Läs motiveringen på Feministakademins hemsida
President är själv just nu och träffar statscheferna och den högsta politiska ledningen i fyra västafrikanska länder. I Liberia är presidenten en av ordförandena vid en konferens om kvinnligt ledarskap och där träffar hon en annan häftig kvinna, Liberias president Ellen Johnsson-Sirleaf. Läs mer om henne i en artikel i SVD.

söndag 1 mars 2009

Krigsbrott

Lyssnar via webben på de alltid så aktuella programmet Konflikt i Sveriges Radio P1. I gårdagens program handlar krigsbrott. Bland annat lyfter man på att Bush borde åtalas för krigsbrott. När man hör hur t ex de fångarna i Guantanamo torteras blir man ju galen. Tänker man på Irakkriget blir man bara sorgsen. Vänder man blicken österut är det inte bättre de som hänt och händer i Tjetjenien. Samtidigt blir imponerad av alla människor som kämpar i olika människorättsorganisationer världen över.