onsdag 25 februari 2009

Internationella kvinnodagen närmar sig

8 mars närmar sig och jag har idag skickat inbjudningar till Feministakademins festmottagning på Stadshuset i Mariehamn.
Men först är det presskonferens fredagen den 6/3 kl 12 på biblioteket i Mariehamn då namnet på Årets Feminist släpps då träder jag som sekreterare ut ut dörren i den vackra kakelväggen i biblioteket.
Det är 8:e gången som vi utser året feminist och liksom tidigare år är det en person som gjort betydande insatser.
Tidigare har följande personer fått utnämningen:
2002 statsrådet Marianne Laxén,
2003 författaren och journalisten Maria-Pia Boethius
2004 professor Berit Ås
2005 regissören Suzanne Osten
2006 jämo Claes Borgström
2007 politikern Eva Biaudet
2008 politikern Viveca Eriksson

Årets utnämning är spännande och man kan nog säga något lite extra, utan att för den skull förringa tidigare personer.

Festmottagningen startar kl. 16 men redan kl. 15 kan man se Marthornas film "De fyra första", om de första kvinnorna i Ålands lagting. Filmen visas på Ålands museum.

Festmottagningen startar med mingel där staden bjuder på dryck och tilltugg, sen utses årets feminist 2009 och personen ger sin hälsning.
Sedan följer ett program på temat "Kvinnor i världen som gjort avtryck!" där några av akademins ledamöter lyfter fram några starka kvinnor i historien och hur de bemötts.

söndag 15 februari 2009

Behandlingshem på Åland

Jag har tillsammans med Barbro Sundback skrivit en insändare till de åländska tidningarna:
De senaste dagarnas negativa skriverier och uttalanden om det nya behandlingshemmet på Eckerö gör oss både uppbragta och ledsna. Att några kompetenta och verkligt engagerade människor på Åland vill ta på sig det stora risktagandet som det innebär att satsa på ett privat behandlingshem är fantastiskt. När ett gäng rutinerade vuxna vill satsa både arbete och engagemang för en grupp unga som hamnat på fel spår, borde vi andra vara tacksamma. De kan vara mina barn, dina barn eller någon av dina vänners eller arbetskamraters barn. Att då ha en möjlighet att få hjälp, avlastning och stöd hemma på Åland gör att man som vän och anhörig kan hålla kontakten på ett helt annat sätt. Det är en svår tid att komma ur ett drogmissbruk. Alla goda resurser och nätverk behövs. Sen är det förstås så att just den här behandlingen som erbjuds inte passar alla ungdomar och att man ändå måste söka hjälp utanför Åland. Men det står ju inte i motsättning till att vi har ett litet personligt behandlingshem med Hasselapedagogisk inriktning på Åland. Som Eckeröbo och granne skulle jag vara glad och tacksam att ha ett behandlingshem som granne. Där finns både kompetent personal, där finns trevliga ungdomar och det finns folk som har koll och ser signaler på drogmissburk långt före andra vuxna, men får en special kompetens som kan vara ett stöd i det förebyggande drogarbetet i den egna byn. Att bostäder i närheten av ett behandlingshem skulle minska i värde, finns det inga fakta på. Då är det nog betydligt större risk med värdeminskning på en fastighet om man har en turistanläggning, en bondgård eller en fabrik som närmsta granne. Både vänner och okända har passat på att uttala sig negativt om behandlingshemmet men om man inte tror på verksamheten, låt folk ändå få försöka utan att kraxa som en olycksfågel. Det är en väldigt vanlig reaktion, hellre klanka än att önska lycka till! Om du har åsikter om att verksamheten skulle se annorlunda ut, starta något själv eller för konstruktiva diskussioner med dem som är startar verksamheten. Vi tycker att det är modigt att några vågar, vill och faktiskt förverkligar det som de brinner för. Vi är glada över att de kommer att finnas ett behandlingshem för unga på Åland. Vi hoppas att ni orkar kämpa på och får stöd av kommuner, företag och andra, ett privat behandlingshem på Åland är ingen lätt sak att driva. Ni har åtminstone vårt stöd.

Ungdomar är inte framtiden, de är nu!


Här kommer min krönika i senaste numret av Arbetarbladet.
Att ha ungdomar på tillväxt, så som vi organiserat samhället idag är ett stort resursslöseri och en katastrof för framtiden. Jag håller med Rädda Barnens ungdomsförbund i Sverige, deras slogan är ”Vi är inte framtiden, vi är nu!” Jag tycker att det är mycket klokt. Visst ska barn få vara barn men det går helt emot FNs konvention om mänskliga rättigheter och barnkonventionen att inte ta dem på allvar.
När det nu blir ekonomiskt bistrare tider blir jag verkligen oroad. Själv var jag tonåring i slutet på 70 -talet då arbetslösheten var stor i Sverige och många åtgärder vidtogs för att vi inte skulle bli en generation inskolade i arbetslöshet, med följder som psykisk ohälsa, kriminalitet och andra problem. Jag fick både en ungdomsarbetsplats, hjälp att ordna mina gymnasiebetyg och en yrkesutbildning. Allt detta stöd har gjort att jag haft arbete och mått bra, först med arbete i det offentliga och sedan som egen företagare i 18 år. Åtgärder mot ungdomsarbetslöshet är relativt små investeringar för samhället men betydelsefulla för individen och om man tänker på kostnaderna för en ungdom som det på något sätt gått på tok för, så är de snabbt intjänade pengar.
Vi vet att det är viktigt och hälsosamt för människor att känna sig behövda och ha vänner. Aaron Antonovsky professor i medicinsksociologi har formulerat KASAM (Känsla Av SAMmanhang). Han har vaskat fram hälsobringande faktorer och konstaterar att det är tre saker som har stor betydelse för hur man mår.
För det första begriplighet, att man har en grundläggande upplevelse av att det som sker i och utanför en är förutsägbart och att omgivningen är begriplig och strukturerad.
För det andra hanterbarhet, att man har redskap så att man kan hantera situationer, konflikthantering, socialkompetens, etc.
För det tredje meningsfullhet, att livets utmaningar är värda att investera sitt engagemang i.
Det låter enkelt, men med den syn på ungdomar som präglar samhället idag så ger vuxenvärlden inte alla ungdomar möjlighet och utrymme att utveckla en god hälsa. Det största problemet idag för barn och unga är att de inte tas på allvar samtidigt som de får budskap om att man inte ska acceptera vuxnas mästrande och disciplin. Det sistnämnda är bra, ingen får kränka någon annan, men de vuxna matchar inte ungdomarnas behov av en ”coachande vägledning” där vuxna samtalar med dem om livets olika frågor, ger stöd, vägledning och råd kring problem och möjligheter. Det förvirrar unga och gör dem osäkra, det blir inte begripligt med alla dubbla budskap.
Detta leder till en form av ”falskt vuxenblivande”, det vuxna i livet blir att supa, röka och ha sex tidigt, övriga arenor har man inte tillgång till. I längden kan de resultera i kriminalitet, självdestruktivitet och psykisk ohälsa.
Ungdomar måste göras delaktiga i samhällets utveckling. Deras åsikter och erfarenheter måste tas tillvara. Skolan måste sluta vara en förvaringsplats och stället bli en plats som stöder vuxenblivandet. Arbetslivet måste vara tillgängligt även för unga, för en del blir arbetsgemenskapen och känslan av att behövas och göra något som betyder något oerhört viktigt för hälsan. Andra trivs i en mer teoretisk lärmiljö som en bra skola kan representera.
På fritiden ska ungdomar ges möjlighet att utvecklas och tränas genom aktiviteter och möten med både jämnåriga och vuxna. Tillsammans med skolan kan en bra organiserad fritid med kompetenta vuxna ge mycket av de som föräldrar idag inte har möjlighet att ge sina barn.
Men främst så måste vuxna (föräldrar, lärare, politiker, tjänstemän, ledare, etc) förstå att ungdomar är fullvärdiga medborgare, inte en grupp människor som står på tillväxt. Ta deras engagemang, energi och vilja på allvar. Annars blir det som det är för många idag, inlärd hjälplöshet, en falsk vuxenbild att sträva efter och överskottsenergi som de kanaliserar på både destruktiva och självdestruktiva aktiviteter.

måndag 9 februari 2009

Kärnkraft nej tack!

I Sverige släpper man nu på restriktionerna för kärnkrafts utbyggnad och i Finland bygger man.
Jag var aktiv i rörelsen "Atomkraft nej tack" inför folkomröstningen 1980. Vi förlorade då och nu kommer nästa bakslag. Lyssna på Tage Danielssons kloka ord:

söndag 8 februari 2009

Icke kommersialism

Abba som när jag var tonåring för mig och många andra representerade det dålig, kommersialismen, får om och om igen uppmärksamhet. Idag har jag omvärderat och är inte så kategorisk, kan se artisterna bakom Abba och beundra de dom gjort och gör.

Samtidigt blir man ju skräckslagen över hur musikindustrin utvecklats, de handlar såååå mycket om pengar. Schlagerfestivalscirkusen som nu är i fullgång är ju på många sätt en del i det även om jag gärna tittar.

Men inspirerats har jag mer eller mindre av jippot under årens lopp. När Abba vann schlagerfestivalen uppträdde jag tillsammans med tre tjejkompisar på en talangjakt på ett läger då vi spelade Waterloo på olika stora silar. Året efter gjorde vi på vår fritidsgårds läger en egen schlagerfestival.

Sen gjordes ju alternativfestivalen:
Lyssna på Sillstryparen:

Idag finns ingen kritik av de slaget men ett humorklipp, i stå upp anda kan ju också vara kritiskt:



och själva youtube är verkligen något positivt en motkraft i ickekommersiell fildelningsanda.

onsdag 4 februari 2009

Landskapregeringen på besök


Igår hade vi besöka av Ålands Landskapsregering här i Kumlinge. Kommunen hade förberett sig och listat angelägna frågor att dryfta. Jag hade fått uppdraget att hålla i mötet som jag tycker hölls i en konstruktiv anda.
På mötet höll jag en kort inledning läs den nedan:
Skärgården upplevs ofta som gnällig . Gnällig är man bara om man upplever att man inte får förståelse och gehör för sina frågor.
Det kommer då och då signaler i media om att skärgården får så mycket stöd av olika slag, samtidigt som vi gång på gång konstaterar att de inte går att söka, vi passar helt enkelt inte in.
Senaste t ex de nya Interreg. Baltic Sea programmet, det finns jätte fina skrivningar i programmet om att man ska utveckla öar och skärgård som boende ort, men när man kommer till praktiken så är det ingen skärgårdskommun eller skärgårdsorganisation som har kapacitet att kunna vara en part i ett Interreg projekt.
Detta är ett färskt exempel på något som jag sett många gånger under mina 18 års engagemang för utveckling i skärgården.
Vi upplever alltför ofta att inte Landskapets tjänstemän och ministrar bevakar våra intressen och verkligen försöker förstå vad som är bra, utvecklande och viktigt för oss.
Alldeles för många skärgårdsbor upplever sig som andra klassens medborgare, vilket blir ett slags moment 22. Vi blir gnälliga och underordnar oss och behandlas därefter.
Men vi upplever också att vi ibland blir behandlade annorlunda av, myndigheter och politiker, att det saknas en riktig tro på skärgården som boende ort.

Man diskriminerar inte medvetet, men man har centralorten som norm och man förstår inte sammanhangen t ex förstår man inte att småskaliga starter av projekt är en viktig väg, utan tolkar det som privata satsningar.
För oss blir konsekvenserna förödande både utifrån att projekt stoppas, inte blir av och utifrån att folk ger upp.

Vår inbjudan till Landskapsförvaltningen till att pröva på distansarbete är inte bara en åtgärd för själva distansarbetet, utan vi tror också att det skulle ha betydelse för förståelsen för skärgården styrkor och svagheter om olika tjänstemän kom ut och delade livet med oss en vecka.
I Kumlinge jobbar vi på många olika sätt för att stärka vår byggd och oss själva, samtidigt som den ska vara attraktiv och välkomnande för möjliga inflyttare, var än de kommer ifrån.

Vi har små resurser men gör en hel del, filmen som vi strax ska titta på presenterar en del åtgärder och är i sig en sådan. Vi har valt att visa den för er, då hela det här mötet från vår sida är ett led i att skapa tilltro och förståelse för att skärgården också i framtiden är ett ställ där människor vill och kan bo.

tisdag 3 februari 2009

Att vara tonåring

Att vara fjorton – femton år är för många som att leva i ett demokratiskt ödeland. Utlämnad åt föräldrar av vilken sort som helst, helt beroende av deras vuxenliv. Ett liv som tar som väldigt olika uttryck en del helt kaotiska andra en trygg gemenskap. Samtidigt finns stora krav på självständighet och ansvarstagande. Något som tar sig uttryck helt olika, en del väljer att vara hemma läser, tittar på TV och drömmer om gemenskap, andra får gemenskap men med priset att ha sex tidigt, snatta, använda droger och vara allmänt ”tonårs barnslig”.
Skolan är en stridsplats där man ständigt ska positionera sig och prestera antingen på den ”goda arenan” genom att skriva bra på proven och få bra betyg, men då får man nördstämpel eller på den ”dåliga arenan” där man kan få ”coolstämpel” och få pluspoäng i relationsspelet mellan killar och tjejer. I skolan upplever man tillkortakommanden, svek, skuld och ständiga test på lojalitet vilket drar oerhört med energi.
Samhället bjuder inte 14-15 åringar några bra arenor där de blir tagna på riktigt alvar skolan klarar det inte, fritiden klarar det någon gång ibland, Ungdomsorganisationerna kämpar på och lyckas någon gång ibland men når inte ut till en större grupp. Sen blir de i sin tur inte tagna alvar och utsätts för olika härskartekniker.
Varför kan inte vuxenvärlden och samhället förstå att det är ett oerhört resursslöseri med den struktur och de förhållningssätt man har idag.