tisdag 30 september 2008

De kom ett brev

Henry Mattsson skrev ett brev till mig. Han bifogade också ett häfte han skrivit med "Tankar från gången tid…". Henry är idag pensionär men var trädgårdskonsulent på Åland och valde att bosätta sig på Kumlinge i skärgården. Jag känner inte Henry men de han beskriver är precis de som jag tidigare beskrivit som att skärgårdsborna behandlas som andra klassens medborgare och utsätts ständigt för de som Berit Ås kallar Härskartekniker. Tekniker som medvetet eller omedvetet används av en överordnad grupp för att upprätthålla sin överordnade position. Henrys häfte var en spännande läsning då han på ett personligt sätt bjuder på olika tillfällen och situationer som många skulle sagt var tillfälligheter, men som han genom att han samlat dem synliggör en struktur och ett systematiskt förtryck. Många skulle säga att förtryck är ett hårt ord. "Alla" vill ju skärgården väl, men välvilja är inte samma sak som rättigheter och jämlikt bemötande.
Jag vill hävda, att vara skärgårdsbo skulle kunna vara en diskrimineringsgrund. Om man hade gott om tid så skulle man samla händelser och tillfällen precis som Henry. De skulle vara ett bra sätt att stärka skärgårdsbor och väcka åtminstone dem som omedvetet kränker oss. De maktfullkomliga måste man bara ta striderna med!

måndag 29 september 2008

Arbetarbladet


Nu har jag måst avboka ett roligt uppdrag i Godbyhögstadium, skulle föreläst där den 6 okt men orken räcker inte till de just nu. Behöver vila ett tag till.
Roligare är att jag ska börja skriva krönika i Arbetarbladet, den Findlandssvenska Sossetidningen. För några år sedan skrev jag krönika i Ålandstidningen, värvad av Jan Helin som nu är chefredaktör på Aftonbladet. Där fick jag sluta direkt han slutade och den nya Niklas Lampi tillträdde. Fanns väl inte utrymme för en Socialdemokrat där!
Har mycket jag vill skriva om och börjar med temat demokrati och inflytande.

söndag 28 september 2008

Sjukskriven

Nu har jag varit sjukskriven sen den 1 sept och försökt att på olika sätt vila och fylla på krafterna. Började känna redan i aug att de som läkarna diagnostiserat som C4 brist i komplementsystem, som leder till diffus värk dränerade mig helt på ork och kraft. Korta nätter pga att kroppen inte trivs med att inte få röra sig, (5 timmar brukar vara max sen behöver jag upp och röra mig) och den diffusa värken som också drar energi har igen lett till att jag känner av vad man kanske kan kalla utmattningssymtom. Svårt att få saker gjort, lite ork, svårt att koncentrera mig och trötthet. Att värken drar energi hade jag inte tänkte på tidigare, de lärde jag mig när jag gick hos smärtläkaren, förra eller förr förra omgången jag behöver dra i nödbromsen och vara sjukskriven ett tag för kraftåterhämtning. Då träffade jag också en terapeut några gånger, men vi båda konstaterade att jag trivs med livet, att det är hektiskt ibland men att jag har ganska bra balans. De var bra att både träffa smärtläkaren och terapeuten även om de inte hade någon direkt hjälp att ge. Det är så ofta framförallt kvinnors värk kopplas till att de sitter i huvudet eller i deras livssituation, vilket säkert stämmer många gånger, men inte i mitt fall.
Det som är besvärligt för mig är att det är svårt att driva egen firma och vara sjukskriven, man måste ju se till att man har jobb när man kommer tillbaks. Jag har valt att svara på mail, betala räkningar och gå på något möte som inte kräver så mycket, men inte ta ut lön. Tycker att det borde vara både etiskt, lagligt och mest ekonomiskt för alla parter. Jag får inte dubbla ersättningar, jag har ett jobb att gå tillbaks till, jag mår bra av att vara involverad på mina egna villkor. Minns att i Sverige uppmuntrade försäkringskassan sjukskrivna att aktivt hålla kontakten med sin arbetsplats.
Jag tycker att sjukskrivningsystemet är alldeles för gammaldags i Finland, man borde t ex kunna vara deltidssjukskriven och inte som i nuvarande system endast vara halvtidssjukskriven som en del efter en längre sjukskrivning.

måndag 22 september 2008

Harry Potter o Sossarna!

I England är det dags för Sossekongress, Labour har ett stort arbete att göra för att få majoriteten av väljarnas förtroende tillbaks. Men det verkar åtminstone som att Harry Potter är sosse! Som Potter läsare har man ju funderat över hans grundideologi som bottnar i solidaritet och försvar för de svagare. Nu har JK. Rowling (som skrivit böckerna) i samband med kongressen donerat motsvarande 12 miljoner kronor till Labour.
Fler sådana öppna donationer skulle inte skada, det gäller sedan att partiet förvaltar resurserna väl.

fredag 19 september 2008

Åter



Nu är jag åter, resan var vilsam och intressant om än hemresan och tidsomställningen tog på krafterna. Vi var alla tre nöjda med resan och vi har lärt oss mycket. Inom kort är vår rapport klar och läggs upp på SKUNKs hemsida. Det är väldigt viktigt både för organisationen och för oss som personer att komma ut till andra ställen och träffa människor med annan kultur och bakgrund. De hjälper en att reflektera, vidga de egna perspektiven och fundera över sådant som är bra, dåligt, självklart och möjligt.

tisdag 16 september 2008

Mer Grönland



Fler bilder. Här är vi med borgmästaren Kiista P Isaksen och nästan hela seminarigänget.

Grönland

Jag, Sara och Lena är nu på seminarium om ungas delaktighet med Ungdom och Fritid i Norden.
Tjejerna gör ett jätte bra jobb. Mer rapport kommer. Seminariet har en blogg.



torsdag 11 september 2008

Vila och inspiration

Föreläste på FOA-Ås framtidsseminiarium i helgen det handlade om; kön som en socialkonstruktion i ett kulturellt sammanhang. Jag lyfte på sånt som könskontraktet, mänskliga rättigheter, kvinnor och mäns andel av arbete, inkomster och förmögenhet. Målsättningen var bland annat att ge en insikt i de kulturella och sociala könsskillnader som fördröjer lika lön för likvärdigt arbete och förverkligande av könsneutral arbetsvärdering. Annars vilar jag mest. På lördag bär det av till Grönland för fortsatt avkoppling och inspiration på Ungdom och fritids seminarium.

onsdag 10 september 2008

Yasmine Sherif

Lyssnade på Konflikt i svenska P1, ett ständigt intressant program. Där presenterades en fantastisk kvinna Yasmine Sherif hon är initiativtagare till UNDP:S ”Rule of law-program” och till helt nyligen operativ chef för programmet på plats i Sudan och Darfur. Idag är hon chefsrådgivare för rättsfrågor vid UNDP.
Hon är svenska och har under 20 år arbetat för FN i många krigszoner; Afghanistan, Bosnien, Kosovo, Kambodja, Kongo och nu senast i Darfur. Hon väckte idén och har genomförst ett projekt för att stärka rättsamhället i Darfur under pågående strider. I P1 säger Yasmine efter åratal i krigszoner att hon är övertygad om att man måste göra något åt det man ser; upprepade övergrepp driver på spiraler av hämnd och våld. Det måste skapas ett lagligt alternativ, rättsäker utredning och de skyldiga måste dömas. UNDP planerar nu att sprida ”Rule of Law”-programmet till 17 nya konfliktdrabbade länder.

måndag 8 september 2008

Att inte ta krafttag är en katastrof!

Det finns sååå mycket att göra i politiken, idag skriver Katarina Kielos i Dagens Arena om att Socialdemokraterna, ja politikerna över huvudtaget måste börja styra och sätta hårt mot hårt mot kapitalets miljöförstöring. Detta på samma sätt som man gjorde när man byggde folkhemmet "Där folkhemmet handlade om att försöka reglera kapitalismen så att den tog social hänsyn, måste det gröna folkhemmet handla om att även reglera kapitalismen så att den även tar miljömässig hänsyn." Hon skriver bland annat om bilindustrin, jag tänker osökt på rederierna, här borde Finland, Åland och Sverige sätta sig tillsamman med dem och börja dra upp riktlinjer för en miljömässig båttrafik. Det finns redan folk som försöker med både sol och vind. Det behövs mycket mer sådant nytänkande. Om vi sen tänker på lilla Åland så måste Ålandstrafiken både utifrån miljö och kommande oljepriser, börja med en total omläggning av färjetrafiken.

onsdag 3 september 2008

Skärgårdsbon en andra klassens medborgare!


Så har de hänt igen! Man tyckte inte att det var så viktigt med skärgården, så man kapade bort den på bilder i de nya åländska läromedlet. Härom året var det turistförbundet i sin cykelkarta och förra året Skördefestens informationsmaterial som gjorde samma sak. Små händelser i sig, men det är ett systematiskt bortglömmande och bortrationaliserade och tänk om Finlands skulle göra kartor i olika sammanhang där man inte har med Åland (de bor ju så få där!)
Så klart kan lärarna i de här fallet förklara att skärgården låg under vatten, men det outtalade budskapet är ändå att ni som bor där, är inte så viktiga, hör inte riktigt till Åland. Vi som jobbar med att stärka unga skärgårdsbors självkänsla skulle önska att vi slapp detta kontinuerliga osynliggörande och denna ständiga diskriminering med möten och tillställningar som är omöjliga att delta i, för att tiderna inte alls passar den som kommer från skärgården och när det gör det ska vi vara tacksamma. Normen på Åland är en ålänning som bor på fasta Åland, vi andra ska vara tacksamma att vi får vara med!

tisdag 2 september 2008

Medias dräning på resurser

Äntligen avslöjades Björklunds retoriska korståg mot svenska skola. Det var public service P1 som gjorde det man blir ju lite misstänksam och sorgsen varför ingen annan la resurser på det när spå många kände att det var något lurt och fel. Pinsamt borde det vara för pressen när deras oförmåga att kontrollera fakta uppdagas och man undrar ju hur det är på andra områden. Senast var det ju försäkringskassans siffror som användes mot de arbetslösa som sen visades sig inte alls hålla. Jag håller med Katrine Kielos på Dagens Arena att tidningsägarnas höga avkastningskrav och public service svältkur , är ett stort problem för media att fylla sin uppgift som granskande part av makten. De tar sig uttryck i slimmade redaktioner där allt ska gå SNABBT! Specialreportrar, som kan och har tid att gräva finns knappt. Det gör att medierna ägnar sig åt annat men också blir som Katrine skriver sårbara för manipulationer utifrån."
Våra tidningar och vår media på Åland har också för lite resurser, ytliga reportage och uppblåsning av konflikter och tvetydigheter utan botten är allt för vanligt tycker jag.