söndag 29 juni 2008

Vart går världen!

Äntligen börjar det komma signaler om att politiken måste återta sin makt och inte måste vara offer för ekonomins omständigheter. I Dagens Arena 27/6 lyfter Per Wirten på temat. Jag har länge känt mig förtvivlad över att det verkar som att politiker överlag har abdikerat att det inte ser att de samhälls- och ekonomiskasystem inte är en naturlag utan något som man med politiskaverktyg kan styra kan. Att inte ekonomer ska styra utan att vi behöver sociala ingenjörer och att vi ska forma och reglera samhället att politiska värderingar som grundar sig i solidaritet, hållbar utveckling och jämlikhet.

torsdag 26 juni 2008

Hemma igen!


Nu är jag hemma sedan några dagar. Semestern var lung, varm och skön och jag hann läsa flera romaner. Bland annat Anna Janssons, Främmande fågel en spännande och tänkvärd deckare och Lyckans hjul av Kajsa Ingermansson. Väl hemma fanns det allt för mycket att ta tag i både på den privata fronten och jobb fronten. Minst två veckors jobb återstår.
Skattade honung, verkar bli en lagom sommar, möjligen kan vitklövern göra att det blir mer honung än över det normala, vi får väl se.

söndag 15 juni 2008

Semester

Nu blir det paus i bloggandet en dryg vecka, jag far på semester till Grekland. Hela familjen far och vi har ordnat med grannar och svärföräldrar som djurvakter. Stort tack för det!
Vi far till Parga som verkar vara ett litet, lugnt och trevligt ställe. Lämnar dator, mobiltelefon och alla måsten hemma.

lördag 14 juni 2008

Besök från Litauen, Kaliningrad och Vitryssland


I onsdags och torsdags träffade jag 12 kvinnor från Litauen, Kaliningrad och Vitryssland alla aktiva i tjejgruppsarbetet som ingår i de arbete med export av tjejgrupper om en del i arbetet mot sexslavhandel som jag varit involverade i under många år. Det var ett roligt möte och bekräftar de framgångskoncept som Ålands Fredsinstitut med min hjälp fått till. Läs mer om besöket av kvinnorna. Inom projektet har en folder tagits fram som tar upp problematiken och metoden. Det här arbetet är något positivt. Men de stora problemet är köparna och parallellt med detta pågår fotbolls-EM där risken för protitution och sexslavhandel ökar. I ETC skriver Anna Hedh (s) och undrar vad den svenska regeringen tänker göra. Sverige har ändå en sexköpslag med flera positiva effekter inte minst de moraliska. I Norge är man nu på gång att anta en likanande lag men här i Finland verkar det tyvärr långt borta just nu.

onsdag 11 juni 2008

Donke har anlänt

Nu har Donke vår mulåsna kommit (imorse kl. 7 var han hemma på Kumlinge) här är några bilder som kaj lagt upp för de första minutrarna när Gunnar och han möttes.
Fler bilder

söndag 8 juni 2008

Skolavslutning


Skolavslutning i Kumlinge, årets 9or. Nu har vi bara Kaj kvar i skolan.

lördag 7 juni 2008

Sexköpslag

Jag har under flera år arbetat i ett projekt i Litauen och ska nästa vecka träffa nya parter i Vitryssland dit vi nu exporterar tjejgruppsverksamheten. Det är ett samarbetsprojekt mellan Missing Person, Svenska Rädda Barnen, Rädda barnen på Åland, Ålands Fredsinstitut m fl. Projektet är en liten pusselbit i det förebyggande arbetet mot prostitution och sexslavhandel. Det jag gör är att utbilda tjejgruppsledare som sedan startar grupper, speciellt i de fattiga områdena där tjejer i är i den största riskzonen för att hamna i prostitution. Flickor i tonåren är den grupp som är särskilt utsatta för sexslavhandel. Tjejgruppsmetoden som vi också använder hemma är en hälsofrämjande metod, en utvecklande fritidsverksamhet och en del i demokratibyggandet. Där man tränar att ta plats, säga vad man tycker, lyssna på andra och skaffa sig värderingar som bygger på att man problematiserat och reflekterat över dem och sen tagit ställning.
Demokratiutveckling är en del i samhällsbyggandet och en del i att motverka sexslavhandel och prostitution. Enligt min mening så innebär en välutvecklad demokrati bland annat att kvinnor har möjlighet att försörja sig, slippa övergrepp och slippa att bli sedda som objekt. Sexslavhandel och prostitution är också en fråga om män och manlighet och kvinnor och kvinnlighet. Forskningen visar att det är de normala vanliga männen som dominerar bland sexköparna. Obegripligt för mig, men i botten finns en medveten eller omedveten bild av att män har rätt att dominera kvinnor och att kvinnor skall finna till hands för mäns sexualitet. Kanske inte alla kvinnor, för i bakgrunden finns synen på kvinnor som antingen horor eller madonnor/ärbara. De fina eller ärbara kvinnorna skall inte vara tråkiga men samtidigt inte för utmanande. Den balansgången är inte enkel, framförallt inte i tonåren. Den ojämlika synen på kvinnor och män har sin historiska förklaring och problemet är att den är så starkt integrerad i vårt medvetande, oftast på ett omedvetet plan.
Hur kan män vilja köpa sex av en kvinna?
En förklaring är att i prostitutionen ingår en affärsuppgörelse. Genom att distansera sig kan en man, som inte skulle kunna tänka sig att det egna barnet eller hennes kamrater skulle prostituera sig, köpa sex från ungdomar som försörjer sig inom sexhandeln. Han kan alltså utnyttja barn och kvinnor genom att intala sig att det är helt ok. Svårt för mig att förstå, men 13 % av de finska männen har någon gång betalt för sexuella tjänster och minst 500000 kvinnor säljs varje år till lokala prostitutionsmarknader i Europa.
Sexköp är ingen jämbördig affärsuppgörelse. Medelåldern på flickor som inträder i prostitution ligger på 13-14 år. 57 % av de prostituerade har varit utnyttjade sexuellt som barn och 49% har utsatts för annan fysisk misshandel. Med några få undantag kommer de prostituerade från fattiga förhållanden.
En finsk sexköpslag skulle tydliggöra att detta inte är acceptabelt. Den skulle vara en normativ lag som i första hand syftar till att förändra synen på kvinnor i samhället, det vill säga att kvinnor inte är en handelsvara. Att det är oacceptabelt att köpa sex. Nu är Norge på gång att anta en liknande lag som Sverige har antagit, men i Finland verkar det långt borta!
Man undrar ju vilka intressen är det som styr!

fredag 6 juni 2008

Donke hear we come


Nu är Glory och Gunnar hemma igen, även om Glory far 5 dagar till Föglö nästa vecka. Hemresan med omlastning gick riktigt bra och vi blev som vanligt väl mottagna hos Mari i Sund.
PÅ måndag ska vi hämta hem vår nya familje medlem Donke. Han bor i Gamleby så det blir en lång resa för honom. Sen är det bara att hoppas att han och Gunnar finner varandra. Donke är en mulåsna på 18 år mamman shettis pappan okänd åsna.

söndag 1 juni 2008

Kaninhoppning

Idag och igår var det Bergadagarna, de är två dagar som Berga Naturbruksgymnasium ordnar en tillställning där de på olika sätt visar upp stället och en dela av sina verksamheter samt bjuder in andra att visa upp sig.
På dagarna brukar det bland annat vara Kaninhoppning vilket är en spännande aktivitet som oftast tjejer i åldern 14-20 håller på med. Denna aktivitet visar på hur samspelet mellan människa och djur kan utvecklas inte bara med hundar, hästar och andra djur utan också med kaniner. Vissa kaniner är verkligen samspelta med sin förare.

Våld och våldsutövning!

Hur få män att inte gå i försvar utan känna och förstå orättvisan i att män som grupp är överordnad kvinnor som grupp? De flesta män reflektera inte över patriarkatet. Men en del får efter många och långa samtal upp ögonen och ser strukturerna och får en insikt om att de själva ingår i systemet och upprätthåller det tillsammans med resten av oss.
En del i upprätthållandet är våld och våldsutövning, fast ingen av oss vill se det sammanhanget. Varje dag rekryteras killar in i en maskulinitet som till stora delar bygger på makt, våld och hot om våld. Vi som jobbet med och funderat mycket kring killars vardag ser att de
väldigt tidigt utsätts för våld av andra killar, något som i mycket tidig ålder lär dem att konflikter kan lösas med våld. Om det är en skämtsam knuff efter att någon sagt något elakt eller en misshandel med dödlig utgång är förstås en skillnad men - oavsett så handlar det om att hantera olika situationer med våld.
Det är är ingen enskild persons fel, men varje enskild person kan protestera och göra uppror mot en traditionell och gammalmodig maskulinitet. Tjejer behöver inte support och uppvärdera den sortens manlighet och killar behöver inte anpassa sig till förväntningar som deras kön ställer på dem.
Det är ingen individs fel men alla kan göra något åt det! Det är samhället fel som inte tagit bättre hand om killar, som påstod att killar är sånna och klädde dem i blått och svart, lärde dem att vara tuffa, lät dem bli knuffad i skolan, så att de tappa bort sin verkliga identitet och irrade bort sig i den destruktiva maskuliniteten.
Jag tror att bra killgruppsverksamhet kan vare en pusselbit på vägen till en förändring.