lördag 31 maj 2008

Vi måste prata om våldtäkt!

Katrine Kielos frilansskribenten och vikarierande chefredaktör för Dagens Arena, har nyligen släppt boken Våldtäkt & romantik (Modernista) med den vill hon att alla pratar om vad våldtäkt är och gör, mot kvinnor och med kvinnor.

Det är verkligen ett viktigt ämne som behöver lyftas på om och om igen. Det var det redan när Maria Pia Boethius 1976 släppte boken Skylla sig själv! Det är ett ämne som öppnar ögonen för många, de synliggör våra dubbla föreställningar om kvinnan och hennes ansvar och skuld något som ligger djupt inne i de flesta av oss.
V
åldtäkt är ett svårt problem, men det kan avskaffas och kvinnors medvetena och omedvetna rädsla är inget vi behöver ha som en del i vår kultur.
För en tid sedan lämnad Amnesty en rapport som visad att en hel del, och då speciellt unga tycker att en våldtagen kvinna har ett ansvar för de hon utsatts för! Det finns en större medvetenhet idag men det finns en hel del kvar att göra.
I Katarinas bok visar hon på att våldtagnas skuldkänslor hänger ihop med den ständiga rädslan, man får höra att en kvinna inte ska gå genom mörka parker eller åka svarttaxi och skapar då en bild av att hon är ansvarig för att skydda sig. Den som då struntar i det eller glömmer eller är berusad, signalerar en form av ok för våldtäkt. När man sen t ex hör om en våldtäkt så kommer snabbt funderingarna: "Hon måste ha gjort fel."

Skuldkänslorna och skuldbeläggandet hänger ihop med rädslan som samhället uppmuntrar, att kvinnan ska vara skör och våldtäktsbar. Som kvinna blir man ständigt blir påmind, förväntas relatera till att hotet finns. Men det är vår kultur som stadagar detta och begränsning och rädslan kan bytas mot befrielse.

Utifrån detta blir det för mig så tydligt att det som är kritiska mot feminism och då ofta hävdar att den gör kvinnor till offer brukar, på ett sätt igen låter skulden trilla över på kvinnorna istället för att ta fast på att det hela handlar om en struktur som kan förändras. Just där ligger befrielsen. Feminismen genomskådar systemet och skapar handlingsutrymme.
I en artikel i ETC om boken säger Katarina: "För mig handlar att vara vänster och progressiv om hopp, om att mycket av det som är åt helvete inte är naturbestämt. Våldtäkt är ett svårt problem, men vi kan avskaffa det! Det finns enorma möjligheter om man inser att våldtäkt är kulturellt skapat och att vi alla är emot det. Då kan vi sätta upp ett politiskt mål. Varför inte införa en nollvision mot våldtäkt?"
Jag kan bara hålla med.

tisdag 27 maj 2008

Buffé mm

Den här veckan har jag stalltjänst : ) äldsta dottern har i sin tur stalltjänst på sin skola, så någon måste sköta om Glory hennes New Forest. Idag kommer hovslagaren och jag har tre möten med kolleger. Blir en rolig dag.
I helgen var det släkträff träffade två av min fastrar, kusiner, min mamma och syster med familj. Jätte kul. Så här såg buffen ut som mamma, syster och jag hade ordnat.

fredag 23 maj 2008

Politikens villkor!

Mycket i den politiska världen handlar om ett slags distansering ”vi och dom- tänkandet". De är problematiskt. För det är den enkla retoriken vi är snäll dom är dumma". Politik IRL (in real life) är ett ständigt kompromissande och ibland tyvärr ett fegspel för att lyckas bli vald igen. Vårt personval gynnar dessutom en form av individualisering istället för lagspel.

I Sverige tappar partierna medlemmar, här på Åland har partierna väl aldrig varit särskilt starka medlemsmässigt. Nu har de svenska socialdemokraterna kläckt den käcka idén att locka människor att bli ”supportrar”. Vilken skillnaden är mellan att vara medlem eller supporter har jag inte lyckats utröna. Egentligen är det väl bara ett nytt ord för en gammal företeelse, det blir en form av stödmedlem. När man betalar sin partiavgift blir man snarare supportrar än deltagare i ett lag. Ordvalet ligger i tiden. Man bjuds in att vara supportrar, det vill säga till att se på laget som spelar där nere på planen. Medlemmarna är inte längre lagkamrater utan hejarklack.

Tål att fundera på, de gäller att hitta vägar att verkligen engagera folk om demokratin ska utvecklas och inte avvecklas.

torsdag 22 maj 2008

Bara Bröst

I Uppsala ska de ha en diskussionkväll på temat ”Bara bröst! varför det är olika dresscode för (biologiska) män och kvinnor på t.ex. badhus”.
I september besökte Ragnhild Karlsson och hennes vän badhuset Fyrishov i Uppsala; "Efter bara en kvarts badande blev vi invisslade till kanten. Badvakternas budskap var rakt och klart: så länge vi inte tog på oss något på överkroppen återstod bara att gå hem. Runt omkring oss såg vi oräkneliga killar i samma klädsel som helt obesvärat fick bada vidare. Finns det något annat ord för detta än könsdiskriminering?" säger det.
I Sverige finns nu Nätverket ”Bara bröst” vars mål är att väcka debatt om de oskrivna sociala och kulturella regler som sexualiserar och diskriminerar kvinnokroppen. De skriver blanda annat: "Vid första anblicken tycker många att det här är en liten fråga som inte spelar så stor roll. Men vi ber er tänka till: Vilka strukturer bär dagens lagstiftning upp? Genom att använda ett så luddiga begrepp som anständighet och rådande normer gör man det möjligt att cementera destruktiva normer och tankemönster. Vill vi verkligen ha ett samhälle där kvinnor och t.o.m. barn ska behöva anpassa sig för att män förväntas se de som sexobjekt?"
Läs mer och fundera det är spännade, det handlar inte om att barnsligt provocera utan att faktiskt på ett konstruktivt sätt få igång ett samtal och förhoppningsvis en förändring kring sexualiseringen av kvinnor och barn och synen på män som sexmaskiner utan kontroll!
Vill du ha lite svar på de vanligaste frågorna Läs!

fredag 16 maj 2008

Internationella dagen mot homofobi

Igår lördagen den 17 maj var det IDAHO, den internationella dagen mot homofobi, något som tyvärr är fortfarande är nödvändigt och aktuellt. I många länder förtrycks, förföljs och i värsta fall mördas HBT-personer. Många av de som riskerar att utsättas för våld flyr till länder där det är bättre men kan sen få problem med asyl, då medvetenheten och fördomar också finns där. Läs mer på RFSLs hemsida.
Att motverka homofobi är en viktig del i arbetet med mänskliga rättigheter.

torsdag 15 maj 2008

Mötesplatser

Apropå mötesplatser, Facebook som jag nu inte själv är så jätte aktiv på är ändå spännande. I våras gjorde två killar ett upprop om att gå och heja på en match det kom en jätteklack till Skytteholms IP i Solna.En bra marknandsförings- och informationsplast är det också. Där kan du blanda annat få information om den lilla festivalen Islands in the sun på Jurmo.

onsdag 14 maj 2008

Mänskliga rättigheters dag!

I dag 15 maj är det Bloggers Unite for Human Rights. Mänskliga rättigheter är något länderna kommit överens om genom FN i hela världen. I år är det 60 år sedan länderna gjorde överenskommelsen. Men verkligheten ser väldigt olika ut i olika delar av världen. Vi behöver uppmärksamma och synliggöra saker som sker t ex fängslanden av obekväma journalister och andra medborgare och censur av Internet.
Idag enar sig och uppmärksammar tusental av bloggar runt om världen detta hemska faktum.
Den som vill göra något kan t ex gå in på Amnesty International sida "Take action on line".

måndag 12 maj 2008

Möta människor i olika forum

Läst ganska mycket om modern valrörelse t ex verkar Obama vara skicklig. Han ställer frågan: vad behöver ni av oss för att ni själva ska kunna göra någonting åt de problem ni nu berättar om? Istället för att köra de gamla patriarkala fixar tricket. Kom och be så ska jag ordna. Han har också en väldigt öppen internet kommunikation och bygga på att engagera så många som möjligt.
Rörelse - att få folk i rörelse ett nyckelordet i politik.
Idag söker folk framförallt unga sin information själva och nätet är en mötesplats, där möts folk med specialintressen som resor, de som har en viss typ av hund, är långfärdsskridskoåkning eller nyblivna föräldrar. Nästan överallt på dessa forum diskuteras politik. Huvudfokus är det smala området, men efter ett par inlägg på sajten är man inne på politik. Det är en utmaning här borde vi som är politiskt engagerade möta folk och synliga vara dessa forum är lika mycket offentligmötesplats som att stå ute på gator och torg.
Det är spännande och utmanande!

söndag 11 maj 2008

C4 brist, smärta och någon som gör något

När jag har hållit på att söka sätt att förstå och hantera min C4 brist i komplementsystemet med påföljande värk och smärta, så fick jag remiss till smärtläkaren. I måndags hade Nya Åland en artikel om henne Margareta Wåström. De var intressanta möten och samtal men de mesta hade jag redan tänkt och jobbat med så det var efter några träffar inte värt det krångliga resandet för att träffa henne när jag upplevde att det inte var det jag behövde. Men hon har mycket kunskap om smärta och stress och har nu gjort en hemsida där hon presenterar en del av de produkter och den kunskap hon har, värt att kolla in. Härligt med folk som vill nå ut med sin kunskap och hittar nya vägar.
Hon säger blanda annat:
* ont i själen leder till ont i kroppen
* det hjälper inte alltid med piller
* läkarna har allt för lite tid för patienterna.
De stämmer och jag har utifrån min egen problematik kunnat konstatera att värktabletter är något jag vill undvika och som inte fungerar i någon högre grad. Min värk har inte har med själen att göra jag har både träffat Margareta och en psykiatriker på min resa att försöka,3,,,,,,,,,, hantera värken och den medföljande tröttheten. En del läkare är bra, är konstruktiva, bjuder på sin kunskap på ett begripligt sätt och lyssnar, men den hierarkiska ordningen inom sjukvården är helt sjuk.

måndag 5 maj 2008

Hopptävling i Föglö





I lördags var jag Yrla och Emelie på hopptävling på Karins ridskola i Föglö. Jag hade uppdraget att hålla kol på grinden och Emelie på framridningen. Yrla och Emelie var också med och tävlade. En rolig och sympatisk tävling för som vill testa och tävla på egna eller ridskolans hästar.

söndag 4 maj 2008

Medeltidsfest på Kumlinge






Kreativaklubben på Kumlinge skola ordnade medeltidsfest bakom Länsmansvärldshus den 2 maj. Mycket jobb bakom tack Sara, Sissel och alla andra för ett så fint jobb.

fredag 2 maj 2008

1:a maj tal

Jag var nu som sagt inte ute och höll tal eller demonstrerade igår på 1:a maj, men jag skrev ihop ett litet tal igår kväll. Håll till godo!

På Ålands försöker man låtsas som det inte finns någon höger eller vänster politik. Vi är ju alla ålänningar!!!! Center, FS, Obundna och Liberaler är ”välfärdskramare” men bara om de gynnar de egna, inte utifrån en idé om solidaritet.

Men den borgliga politiken har fungerat länge och gör det fortfarande… därför sitter de vid makten. Detta måste socialdemokraterna utmana! Vi måste bottna i vår ideologi och driva en framtidsvinnare politik.

En politisk ideologi är en uppsättning ideal, principer, myter och symboler som förklarar hur samhället fungerar samt erbjuder en ritning för att skapa en viss social ordning. Den borgliga ideologin använder sig av olika argument som gynnar de redan gynnade, ibland hävdar de att jämlikhet inte kan fungera eftersom att behandla människor lika är att gå mot sakernas förutbestämda ordning de naturliga (kapitalet styr och vi måste anpassa oss),
så är det ett hot mot viktiga värden i samhället (exempelvis familjen därför är t ex homoäktenskap så farligt) eller så menar de att politiska åtgärder för jämlikhet leder till mer bidragsberoende (men inte om de t ex gynnar bönder som idag är totalt bidragsberoende).
I socialdemokratisk idétradition är politik det finaste som finns. På första maj hyllar socialdemokraterna det. I traditionen och rörelsen finns den radikala lösningen på dagens problem, just därför att den tror på den solidariska politiken. I en allt mer globaliserad värld måste vi lösa saker tillsammans. I det måste vi återvinna tron på att det är möjligt. Vi måste drömma större drömmar om ett ekologiskt solidariskt samhälle i stort och i smått.

torsdag 1 maj 2008

1: maj

Idag är det 1:a maj, själv har jag inte firat på gator och torg som jag gjort en del år tidigare. Det är lite tråkigt men när man nu bor på en liten holme och är mycket borta så kräver det lite för mycket bortavaro för några timmar så jag har passat på att kolla in lite bloggar istället och hittade då att Amnesty gått med i Bloggers Unite, vilket jag själv också valt att gå med i. Där fick jag veta att den 15 maj är det Unite for Human rights en världsomspännande kampanj där bloggare uppmanas att ta ställning just för mänskliga rättigheter. Jag hoppas att många bloggare sluter upp.
Det känns bra att man kan engagera sig på fler sätt än att gå ut på gator torg när man inte har den möjligheten.
Att kämpa för demokratiska fri och rättigheter är parallellt med att ta strid för de dagliga orättvisorna som finns i den direkta närheten är viktigt. 1 maj är en sådan dag där speciellt fokus sätts på orättvisor.