söndag 30 mars 2008

Resor igen!


Sitter på Ålandsfärjan igen, det var ett tag sedan sist, senaste veckan var det ett evigt resande, men inte till Sverige. Tisdag Åbo, onsdag Mariehamn, torsdag Föglö och Fredag Mariehamn. Puuhh.
Nu har jag Emelie, Gunnar åsnan och Glory ponnyn i sällskap. De ska alla vara i Sverige under våren. I fredags fraktade vi Dumania till Haddnäs, så det blir tomt i stallet nu ett par månader. Både skönt och trist. Imorgon far jag till Gammleby för att jobba med projektet "Jämställdhet på Folkhögskola" ett par dagar.
SKUNKS årsmöte med kringaktiviteter blev helt ok, om än man alltid hoppas på att det ska komma med fler på årsmöten.

torsdag 27 mars 2008

Årsmöte

Imorgon har SKUNK årsmöte. Vi har bäddat in det med flera olika programpunkter i år. Årsmöte är ju inget man så ofta tycker känns så angeläget att gå på om inte föreningen har en konflikt. Först är det vernissage på Ålands museum nya Ung Nu utställning. Sen har vi årsmöte i år med bildspel och väl förberedda presentationer som ska gå i rallyfart. Sen har vi bjudit in trafikminister Runar Karlsson och Ungdomsansvarige minister Britt Lundberg för en diskussion kring ungdomsfrågor och ungdomspolitik. Då ska vi också passa på och visa upp prototypen till "Skärgårdsskjutsen" Efter det blir det en snabb stadsorientering med ny teknik som vi skapat tillsammans med NIM projektet.
Den slutar vid Uncan där vi fikar och Folkhögskolans elever på musiklinjen spelar. Hoppas både vuxna och ungdomar kommer på de olika delarna i evenemanget.

måndag 24 mars 2008

Att bo på en ö

Idag trodde vi att vi fixat allt så bra. Vi skulle föra en häst till Hummelvik och samtidigt hämta en annan som sen imorgon tisdag ska komma med mig på min resa till Åbo. Ringde färjan på kvällen för att höra om de fanns plats, det fanns det inte på dagsturen som vi ville åka men dock på morgonturen. Jag sa att jag hör av mig igen när jag kollat om vi får ihop det med övriga inblandade, när jag sen ringde färjan 30 minuter senare då svarade ingen. Alla hade antagligen slutat jobba. När vi sen i morse åkte ned till färjfästet och fick tag på färjan så meddelade de att det inte längre fanns plats!!! Så alla inblandade fick ringas och stoppas, Barbro hade den ena hästen lastad och hade åkt ett par mil och både hon och vi fick åka hem igen.
Det var ingens fel att det inte fungerade men vi har ett uruselt bokningssystem, med en massa oskrivna spelregler. Man ska veta när personalen går på och av sina arbetspass, när färjan avgår och inte minst lista ut var man hittar numret till färjan. Dessutom har bokningen varit stängd sen i torsdags…
Efter en stund rann ilskan av och vi får lösa hästtransporten på annat sätt och jag får åka utan häst imorgon. Synd när vi trodde att vi löst det sååååå bra. Sådana här dagar vill man inte vara beroende av färjor, turlistor, och bokningssystem.

fredag 21 mars 2008

Bidöd



Härligt med påsk, drar ned tempot, gör lite sånt som aldrig hinns med, läser och äter gott. Var och tittade till bina insåg att den nog var en katastrof i ett av samhällena. De jag fick stödfodra i januari då de verkade vara kris.
De var tusentals döda bin ja alla i ett av de tre samhällena hade strukit med av matbrist. Usch vad det är svårt att veta hur mycket stöd och när man sak sätta in det. De andra två samhällena verkade dock ha det bra. Bytte bottnar och de låg inte alls mycket döda bin på dem. Gissar dock att de behöver en stödfodring i april för att de ska klara våren om den inte exploderar
tidigt och sen håller värmen. Man kan ju hoppas.

onsdag 19 mars 2008

Inlärd hjälplöshet

Funderar man vidare på det här med ungas delaktighet och möjlighet att vara med och påverka, kan man se att vi idag fostrar huvudelen av unga i en vad man kanske kan kalla "inlärd hjälplöshet". De sitter och gapar och väntar på att bli gödda och stimulerade De tillsammans med de outtalade ointresse eller den icketilltro till att unga kan bidra och var med och ta ansvar stimulerar vuxenvärldens ointresse av att ta vara på en stor och viktig resurs som ungas erfarenheter, kunskap och engagemang skulle kunna vara i samhället. Dessutom skulle säkert unga må bättre än vad de gör idag. Statistiken över hur unga mår psykiskt är ju inte direkt något att vara stolt över.

tisdag 18 mars 2008

Finns det någon verklig vilja?

Unga får dubbla budskap från vuxenvärlden och politiker uttalat och outtalat säger vuxna med jämna och ojämna mellanrum "ni borde engagera er - men bara på våra villkor och i de vi tycker att ni ska göra".
Det är en intressant fråga handlar det bara om politisk korrekthet att man borde låta unga få komma tilltals och påverka eller är bilden av att unga ska vara tysta och snälla fortfarande så stark att man helt enkelt skiter i FNs barnkonvention.

Vi hade nyligen här på Åland två projekt, ett som SKUNK drev "husbilen", ungdomarna hade fått en idé hittade pengar till ett försöks projekt, genomförde det, hittade pengar till en utredning av kostnader, etc. Levererade en fin rapport. Men sen blev det stop, med motiveringen att projektet inte var kostnadseffektivt. Man häpnar! Ålands ungdomsförbund drev också ett projekt där de ville stasa på ungdomar på landsbygden. Det fick inte heller något stöd för sitt projekt.
Är det så att politiker bara är nöjda när de själva kommit på saker och egentligen inte vill att unga ska engagera sig? Eller är de bara ok att ha idéer så länge de inte kostar? eller… Ja, man undrar.

torsdag 13 mars 2008

Varför får inte killar vara duktiga i skolan?

Varför får inte killar vara duktiga i skolan? sa Per Schlingmann moderaternas partisekreterare i samtal med Annika Lantz… En klok man även om vi inte delar grundsyn och en hel del åsikter.
Jag som är lite misstänksam funderar vidare är det så att när tjejerna nu är duktigare i skolan trots att de bedöms hårdare än killarna får de ju bättre betyg. Så väljer de bort skolan som arena både för att de räknar med att klara sig ändå de har ju män som grupp gjort och för att de är historiskt ett sätt att upprätthålla sin makt, där kvinnorna kommer in försvinner männen. Alltså ett sätt att upprätthålla de som historieprofessorn Yvonne Hirdman kallar genuskontraktet. Jag menar inte att enskilda killar tänker så här utan att de precis som flickorna som satsar på duktighet är en del i en företeelse i samhället.
Tål att tänka på!

söndag 9 mars 2008

Orättvisor!

Vad är det som driver en att engagera sig!
Orättvisor är nog de starkaste kraften för många; igår var det Internationella kvinnodagen och orättvisor kring kön lyftes på många ställen fram. Det är viktigt att arbeta med frågorna både på hemmaplan och med ett internationellt perspektiv. Här hemma får flickor bättre betyg än pojkar samtidigt så har de måstat tydligare. Kvinnor i Saudiarabien får inte rösta, inte köra bil, inte cykla. De får inte uppsöka läkare, lämna huset eller resa utan skriftligt tillstånd från en man. Småflickor lämnades att dö i en skolbrand eftersom de ifall man räddat dem hade synts offentligt "olämpligt klädda". En prestera mer för att få de bättre betygen (enligt den senaste undersökningen som utbildningsministeriet gjort). De blir orättvist för både pojkar och flickor. Men faktum är att det verkar som att pojkarna trots detta får bättre betalda jobb och mer inflytande. Det är inte alltid som kunskap är makt… kön spelar roll fast många inte vill se det. Men tittar man ut i världen är orättvisorna tydligare kvinnor i Saudiarabien får inte rösta, inte köra bil, inte cykla. De får utan skriftligt tillstånd från en man lämna huset eller resa. Det är ju hemskt! Häromdagen fick inte medborgarrättsaktivisten Parvin Ardalan åka till Sverige för att ta emot Olof Palmes pris DN. Hemma är hon hotad, förföljd, gripen av polis och satt i fängelse. I Iran är orättvisorna stora och tydliga där ärver kvinnan endast hälften av vad mannen gör. Mannen har rätt att ha upp till fyra hustrur och kan skilja sig efter när han vill. Mannen har total vårdnadsrätt över barnen vid skilsmässa. En kvinnas vittnesmål i domstol väger bara hälften så tungt som en mans och hon kan dömas till dödsstraff för sex utanför äktenskapet.
Man blir matt när man tänker på det och inser att man måste fortsätta engagera sig och att kvinnosolidaritet är något oerhört viktigt som vi alla måste jobba med och driva.

lördag 8 mars 2008

Internationella kvinnodagen!

Igår släppte Feministakademin vem som får utnämningen Årets feminst 2008. Vi har med omsorg valt Viveka Eriksson för hennes insatser som kvinna i politiken. Visst finns det kvinnor runt och före henne som också gjort betydande insatser inte minst två av våra ledamöter skulle man kunnat lyfta fram som föregångare Gunnevi Nordman som bland annat var den första kvinnan i Landskapregeringen och Barbro Sundback som både varit Stadsstyrelsens ordförande och talman. Men Viveka var för oss alla den självklara första åländska prismottagaren.

8 mars är annars en viktiga dag att tänka på kvinnors situation runt om i världen. Mycket av de som är självklart och normalt för oss är det inte i andra länder. I går på P1 lyssnade jag på Människor och tro där de lyft på frågan om hur den katolska kyrkan driver en kvinnofientlig abortpolitik i bland annat latinamerika. Inte ens kvinnor som blivit våldtagna eller som riskerar sitt liv under graviditeten och vid en förlossning har rätt till abort. Man blir rasande över hur kvinnofientligheten tar sig uttryck.
Idag manifesteras det på många ställen, en del tycker att inte Kvinnodagen behövs, när jag tittar mig runt så blir jag att fundera om inte Kvinnodagen skulle behövas många fler dagar under året.
Bilden är hämtad från Föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime en föreningen som arbetar med ett annat viktigt område i kampen för att mänskliga rättigheter också ska gälla kvinnor i hela världen.

tisdag 4 mars 2008

Roligt jobb och tjejer i fokus!

Nu jobbar jag igen, det känns himla bra, men orken finns inte, vi får se hur det går, ska till sjukhuset och diskutera fortsatta strategier i början av april.
I veckan träffade jag ett trettiotal tjejgruppsengagerade via nätverket Tjejfokus som tillsammans med studieförbundet Sensus ordnade en påfyllnadsdag. I helgen hade Folkhälsan på Åland tjejgruppsledarutbildning med 17 deltagare. Båda sammanhangen väldigt kul och inspirerande också för mig. Att ha förmånen att bjuda på nytt, både fakta och metoder i ett kreativt sammanhang och i dialog med deltagarna är verkligen en bra utbildnings och fortbildnings modell. I dag ska jag träffa samordningsgruppen för nätverket Kön spelar roll då ska vi bland annat jobba med utvecklingen av kreativa jämställdhetsmaterial och jämställdhetsfestival. Två spännande delar av Köns spelar rolls arbete. På lördag är det 8 mars och redan den 7 offentliggör Feministakademin på Åland Årets feminist.