torsdag 29 november 2007

En torsdag med snö och blask i november


Igår hade Ålands socialdemokrater sitt höstmöte det handlade till stor del om ordförandevalet, om valanalysen efter det trista valresultatet, kvinnodominansen i partiet och om stockrosor, rosenskott och klätterrosor är rätt namn på våra arbetsutskott och avdelningar.
Det var högt i tak i diskussionen. Jag sitter kvar i styrelsen, men många är nya och de ska bli väldigt kul att komma igång och jobba. Det fanns en del kritik mot barbro men huvudsakligen hade hon ett starkt stöd och med tanke på att hon är den i paritet som fått mest röster även detta val även om valresultatet jämfört med förra valet var dåligt så har hon ett starkt stöd också bland väljarna.
Ikväll resera jag iväg igen och kommer inte hem förrän på mitten av nästa vecka. Många spännande uppdrag igen. Bland annat studieresa till Cirkus Cirkör, handledaruppdrag i Tyresö och SKUNK pysselmöte.
Dagen har behövet både brasa och levandeljus då vädret verkigen varit november

söndag 25 november 2007

Juste extra knäck!!!!!!!!

I går på utbildningsdagen om jämställdhet pratade vi om problematiken att tjejer i sina egna tidningar idag överöses med bilder dår de poserar som objekt på samma sätt som bilderna i herrtidningarna visade upp tjejer för 20 år sedan. Tjejer skolas in i att de är objekt och att de ska statsa på att vara ett. Än värre ser jag att Veckorevyn gör, där glorifierar de prostitution som ett juste extra knäck. Det är ju så man kan bli tokig. Läs mer i ETC.

En vecka med full fart!


Oj. oj vilken vecka. Har haft stall tjänst i Emelies stall Läderbacka på Järvafältet, då hon varit på skolpraktik. Har varit på MR-dagarna och lyssnat och varit med om flera intressanta föreläsningar och workshops som innehöll olika aspekter på mänskliga rättigheter. Över 2000 människor samlades i två dagar i Älvsjö. Där träffade jag också flera gamla bekanta. Sen har Diana och jag jobbar med vår text om den öppna verksamheten som ska vara med i en antologi som Ungdomsstyrelsen ska ge ut.
På torsdagen var det jämställdhetdag på Skarpnäcksfolkhögskola där jag föreläste och höll workshop. En timme innan starten meddelade Stefan min kollega att han spytt flera gånger på väg till Skarpnäck och fått vända hem igen. Tur att man varit med en tid. Fick ta hans föreläsning om män och jämställdhet och gjorde de till ett interaktivt pass med de 70 deltagarna och la upp en workshop som en duktig elev kunde hålla. Var lite mör sen när jag väl satt på Eckerölinjen på hemväg. Igår lördag hade Fredsinstitutet och Folkhälsan en studiedag på temat "Är det bara tjejerna som skall stå för jämställdheten?" Dagen blev intressant och man ser verkligen kraften i att få prata om dessa viktig frågor, synd bara att inte fler förstår att det skulle göra livet både roligare och enklare och förstås krångligare!!! : )

söndag 18 november 2007

Gammaldags u-hjälp!

Hela Åland ska leva basunerar Centern ut med jämna mellanrum, nu senast i valrörelsen. Till min förvåning meddelade Roger Nordlund i lagtingsdebatten häromdagen att man inte kan utlokalisera arbeten från Mariehamn.
Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man ser skärgård och landsbygd som hopplösa områden som ska leva på bidrag. För om man inte ens tror att den egna förvaltningen kan klara en utlokalisering, så vem skulle då gå före och förlägga sin verksamhet till en annan plats än i centrum!!!!

Man får ändå uppfattningen att Centern trots dålig tilltro till skärgårds- och landsbygdsbor vill vara snälla mot dem. Men resultatet blir sannolikt åtgärder som i hög grad blir konstgjord andning i form av bidragsberoende, istället för radikala konstruktiva politiska åtgärder, som tar sin grund i skärgårds- och landsbygdsbornas egna idéer.

Med dagens teknik är det inte ett problem att utlokalisera arbetsplatser, ja hela myndigheter går att utlokaliseras. Både Sverige och Finland har gjort det, inte utan debatt och det är klart att det kostat på och mött protester, det gör alltid förändringar.

På samma sätt som skärgårdsbor har tvingats flytta till Mariehamn för att få del av de offentliga arbetsplatserna så kommer en utlokalisering att leda till att stadsbor antingen får flytta eller tappar sin gamla arbetsplats. Det är inte roligt för dem som drabbas, men skärgården har under många år utarmats på offentliga arbetsplatser.
Bakom oviljan att utlokalisera kan man skönja en attityd av att det är skillnad på folk och folk. De som bor i centralorten måste man förstå, de vill inte flytta dit där ett intressant jobb finns, men skärgårdsbor får lov att inse fakta. Landsbygdsbor kan pendla 20 minuter till Mariehamn men andra vägen är det mycket svårare.

En aktiv regionalpolitik kan med slagordet ”Hela Åland ska leva” inte bygga på fega politiker som inte vågar fatta konstruktiva, strukturella beslut.

Ett argument brukar vara; men ni har ju ingen arbetslöshet, så vem ska ta jobben? Om skärgård och landsbygd kan erbjuda intressanta kvalificerade arbeten så finns det många som vill flytta. Att bo på landsbygden och i skärgården är för många en dröm och innebär en hög livskvalitet. Problemet är för de flesta att man också vill ha ett intressant jobb.

Med två partier som betonat en levande landsbygd och skärgård vid makten framöver, så ser jag med spänning fram emot strukturella satsningar som inte bygger på en gammaldags u-hjälps politik.

torsdag 15 november 2007

Hemma

Äntligen hemma och planerar direkt för nästa resa, längtar efter jullovet då jag bara ska vara hemma. Men många roliga uppdrag har jag haft på denna resa. Roligast den här gången var nog de två grupphandledningar i Tyresö och de två kvällarna med ungdomarna i Geta där vi diskuterat olika frågor som berör droger. Alla dem jag träffat har varit toleranta och frimodiga. Lyssnade däremot på lagtingsdebatten var inte alls upplyftande, trist debattklimat, ett tjatande och en småsinthet som är direkt destruktiv tycker jag. I morgon ska antagligen det föreslagna stödet till SKUNKs husbil diskuteras. Blir spännande att höra hur de argumenterar, men är lite orolig för att bara bli besviken. Men den som lever får se : )

söndag 11 november 2007

Malestuff

Idag är jag på väg på SKUNK styrelsemöte och igår var jag samtalsledare på ETT vernissage för utställningen MaleStuff som fokuserar på den manliga kroppen och hur det är att vara man. Fyra kända finländska fotografer - Tatu Hiltunen, Antti Laitinen, Harri Pälviranta och Kari Soinio – behandlar ämnet på ett både allvarligt och humoristiskt sätt. Alla fyra konstnärer har tagit bilder på och gjort videon om sig själva, och utställningen väcker många tankar och funderingar. Alla fyra konstnärerna var där igår, men det var få besökare som tog sig till tillställningen i snörusket, vilket väl är förståeligt Vädret var verkligen hemskt! Men det var synd för det var intressant att höra konstnärernas tankar och funderingar.
Gå och titta på Kakelhallen i Mariehamn om du har tillfälle. Nyan hade en artikel, läs.

fredag 9 november 2007

Nya interkativa medier

Idag är det riktigt ruggigt ute och man skulle väl inte gå ut om man inte hade djur som krävde det. Igår var det 6 personer från projektet Nya Interaktiva media här och vi diskuterade våra samarbetsprojekt. SKUNK har både en bilskjutspool och ett lokalt och webbaserat läger på gång och en plats på en community som skolan och vi kommer att kunna använda. Det är spännande med alla nya möjligheter som utvecklas.
Bilden är tagen av grannen Jonas och visar vårt hus uppifrån.

måndag 5 november 2007

Funderingar kring ojämlikhet!

Ojämlikhet är alltid ett slöseri med mänsklig förmåga. För politiker handlar det om att skapa förutsättningar för människor att ta makten att förverkliga sin egen potential oavsett i vilken familj det föds eller vilken bakgrund de har. Ett jämlikt samhälle tar tillvara på alla människors potential. Det är verkligen en viktig sak att arbeta för.
Jag följer den svenska debatten och en riktigt vass debattör är Katrine Kielos, hon skriver i Fokus på samma tema: "Politik handlar inte som högern ofta framställer det, om förenklade kategorier som jobb versus bidrag. Politik handlar om prioriteringar. Arbetslöshet kan bekämpas på olika sätt. Att stärka de arbetslösas kompetens innebär att Sveriges konkurrenskraft stärks. Att skattesubventionera lövkrattning innebär mer välordnade gräsmattor i Djursholm."
De hon ofta gör är att komplicera de enkla och förenkla de svåra. Det är viktigt och gör världen begripligare.

Matstrid

I dagens Nya Åland kan man läsa om en matstrid på dagis. Enligt min mening är barnomsorgschefen på helt fel spår när han tycker att "man inte är en god förebild om man äter sin egen mat tillsammans med barnen. Det kan ju handla om någon som till exempel äter Nutrilett eller något annat bantningsmedel. Då ger det fel signaler till barnen."
En sådan inställning är verkligen att underskatta barn som tänkande människor och visar på en syn på barn och pedagogik som är ogenomtänkt. Att en personal av etiska eller andra själ väljer annan mat än den som serveras på dagis är ju ett ypperligt tillfälle till samtal om egna aktiva val, olikhet, etik, vem som bestämmer vad ett barn ska äta, föräldramakt, banting, kroppsideal, mm. Att tro att någon form av förebildsideal skulle vara i rubbning för att en personal väljer att äta något som den ansera att den mår bättre av skulle väll snarare vara något positivt än negativt -att göra som resten är ju inte alltid det bästa. Frågorna kring att någon väljer att inte göra som alla andra borde varje pedagog klara av att hantera. Att försöka som stadens ledning planerar att göra, utfärda nya regler, är att kränka anställda och försöka lösa konflikter med onödiga regler. Arbetsplatser ska ha så lite regler som möjligt och vara flexibla då mår folk bra och blir mer kreativa. Samtal och konflikthantering är två viktiga delar i varje pedagogs uppdrag.

fredag 2 november 2007

Härliga jämställdhetsinitiativ i Helsingfors

"Fortfarande möter baby blå och baby rosa olika verkligheter. Fortfarande är förväntningarna på skolpojkar och skolflickor inte de samma. Fortfarande ökar löneskillnaderna mellan kvinnor och män kontinuerligt. Fortfarande antas 10 % av de finländska männen köpa sex - medan endast 9 % utnyttjar sin pappaledighet. Fortfarande ses pappa inte som lika mycket förälder i en vårdnadstvist. Och fortfarande, tragiskt nog, finns det både kvinnor och män som tror att jämställdhet är en kvinnofråga. Men fortfarande finns det tid att förändra. Kom till Verandan och lär dig mer, så kan du också påverka för en mer jämställd framtid. För precis alla tjänar på ett jämställt samhälle."
Så skriver Finlandssvenska skolungdomsförbundet i en inbjudan till ett seminarium härligt att debatten förs.
På fritidsgården Sandels i Helsingfors har det en hel temavecka för tjejer med allt möjligt spännade t ex dragking, feministtapeten , videofilmning, självförsvar…
Det händer saker i Finland på feminist och jämställdhetsfonten : )

Att odla en dröm

Hamnade på föreläsning med Lars Krantz som berättade om sin dröm och förverkligandet av den. Om hur en okänd håla mitt i ingenstans förvandlats till ett blomstrande mekka som människor vallfärdar till: Wij Trädgårdar i Ockelbo, stället blev nyligen vald till Sveriges vackraste park 2007. Det var tänkvärt och inspirerande och Britt Marie Trensmar projektledare för Maritima Mariehamn presenterade även detta projekt. Det som var speciellt spännande utöver trädgårds temat vara hur man odlat en dröm och förankrat den i en bygd då att det idag är ett inspirerande exempel på vad en liten ort med nedåtgående siffror kan åstadkomma när alla intressen och resurser fokuserar kring ett gemensamt mål. Allt från politiker, näringsliv till allmänheten.
Något att fundera på!